Salam 12 Ramadhan 1434H, masak apa hari ini. Sue hari ni cuba mini murtabak, ehsan resepi dari kawan facebook Sue yang memang pakar memasak Rozilah Abdullah . Sangat sedap rasanya, lebih sedap dari yang biasa di beli. Anda mesti cuba, cara masak dan bahannya pun mudah didapati.
MURTABAK AYAM
(Ehsan resepi Rozilah Abdullah)
Bahan-bahan :
400 gram @ sepeket daging/ayam kisar
2 labu bawang besar } dadu
6 ulas bawang putih }
1 peket rempah kari ayam (saya guna Adabi)
sedikit garam
sedikit minyak
1 labu bawang besar di dadu
4 biji telur
sedikit minyak
Kulit popia
Cara-cara :
1. Panaskan sedikit minyak untuk menumis bahan yg telah didadu.
2. Biar wangi dan garing.
3. Masukkan daging/ayam kisar dan rempah kari, sedikit garam.
4. Biar kering air daging dan alihkan dari api.
5. Di dalam mangkuk lain, pukul telur bersama sebiji bawang yg di dadu.
6. Curahkan daging/ayam yg telah dimasak tadi ke dalam mangkuk telur. Gaul sebati.
7. Sediakan kulit popia. Letakkan inti dan lipat sebaik mungkin. Saya gamkan dengan sedikit minyak di tepi lipatannya.
8. Sedia utk digoreng. Saya goreng menggunakan sedikit minyak seperti menggoreng roti canai dan murtabak di pasar2 malam tu.
Kuah bawang merah :
1 biji bawang besar
1 sudu besar cuka
1 sudu besar sos cili
beberapa titik pewarna merah
garam dan gula
Cara-cara :
Hiris bawang besar. Satukan bahan2 lain ke dlm mangkuk. Gaul rata dan sejukkan selama beberapa jam di dalam peti sejuk.
*resepi ini akan mendapat 12 keping mini murtabak
No comments:
Post a Comment