JOM FOLLOW JADI KAWAN. TQVM SUPPORT JENDELA DAPUR SURIANTI

Jom follow dan jadi sahabat. Tinggalkan jejak anda untuk saya follow kembali.

Nak cari resepi apa ya..taip di sini

Loading...

Thursday, September 22, 2016

Talam Suji kuih kegemaran

Bismillahirrahmanirrahim..
Talam suji yang mudah dan sedap.


Talam Suji
Resepi Chef Zubaidah
Sumber : Citarasawan
Dicuba oleh : Surianti Ramli
Loyang 10 x 10
Bahan Lapisan Bawah
140gm tepung suji
20gm tepung gandum (3Tbsp)
2 biji telur
pewarna lemon yellow
120gm gula pasir
750ml santan cair (3 1/4 cawan)
1/2 tsp garam
Bahan Lapisan Atas
2 biji telur
700ml santan pekat
1 tsp esen vanila
1 1/2 tsp garam
150gm tepung gandum (1 1/4 cawan)
80gm gula pasir (1/4 cawan)
200gm gula melaka (Sue letak gula merah)
1 tsp coklat emulco
Cara-cara :
1. Satukan semua bahan lapisan bawah dan kacau di atas api sederhana hingga kental. Masukkan ke dalam loyang yang telah di alas dengan plastik, ratakan dan kukus selama 20 minit.
2. Cincang gula melaka kemudian kisar bersama bahan lapisan atas. Tapis ke dalam periuk dan masak hingga naik wap.
3. Tuang ke atas lapisan bawah tadi, tutup loyang dengan aluminium foil dan kukus selama 30 minit atau hingga masak.

Wednesday, September 7, 2016

Donut yang kekal gebu

Bismillahirrahmanirrahim,
Resepi ini Sue pernah kongsikan dulu, kali ini hanya ulang tayang. Sue letakkan semula resepinya. Antara resepi wajib cuba, mudah dan sedap. Kekal lembut walaupun seharian dan hingga keesokannya.


Donut Gebu
Oleh : Surianti Ramli


Bahan-bahan :
2 cawan tepung gandum (sebaiknya guna tepung high protein, donut kekal lembut wpun telah sejuk)
1 sb marjerin
2 sb susu pekat manis 
1 sudu teh yis 
1/2 sudu teh double action baking powder
1 biji ubi kentang direbus empuk dan dilenyek
1/2 cawan air suam (air suam digunakan untuk kaedah uli tangan, jika uli dengan mixer boleh gunakan air sejuk dari peti ais)
secubit garam 

Cara-cara :
Kaedah uli menggunakan tangan ,
1. Letakkan yis kedalam air suam, kacau dan biarkan seketika anggaran 5 - 10 minit atau hingga berbuih untuk menghidupkan yis.
2. Satukan tepung, double action baking powder, marjerin, susu pekat manis, kentang dan garam.
3. Masukkan air suam barcampur yis tadi. Uli sebati hingga doh (tidak melekat di tangan) jadi licin dan kenyal.
3. Bentukkan donut mengikut citasara masing2. Biar mengembang dua kali ganda baru digoreng.

*Kaedah uli menggunakan mixer, 
1. Masukkan bahan kering diikuti bahan basah. Uli bermula speed perlahan dan kemudian lajukan speed. Teruskan menguli hingga doh jadi licin dan kenyal.
2. Bentukkan donut dan biar hingga donut mengembang dua kali ganda.
3. Panaskan minyak (sederhana), goreng donut hingga masak. Toskan minyak dan sejukkan donut.

Tuesday, September 6, 2016

Nasi berlauk mudah dan sedap

Bismillahirrahmanirrahim..
Nasi Berlauk Gulai Darat Ayam menu utk brunch (breakfast + lunch). menu sarapan popular di Kelantan.
Mudahnya memasak gulai darat sbb tak perlu tumis, ringkas dan sedap. Alhamdulillah.

Nasi Berlauk Gulai Darat Ayam
Oleh : Surianti Ramli
Bahan-bahan :
1/2ekor ayam dipotong kecil dan dicuci bersih
2 sb rempah gulai cap rose (jika tiada, boleh gunakan rempah kari jenama lain)
1 sb cili kisar
*5 ulas bwg merah
*1 ulas bwg putih
*1/2 inci lengkuas
*1/2 inci halia
2sdb ketumbar -disangai dan ditumbuk halus
2 sd kerisik
1- 2 keping asam jawa
3 cwn air
1 cawan santan pekat
1/4 keping nise (gula melaka)
Garam
Ubi kentang
Kacang panjang
Terung
Cili merah/hijau
Cara penyediaan :
1. Bahan bertanda * dikisar halus.
2. Masukkan ayam ke dalam periuk bersama bahan kisar, kerisik,ketumbar, asam keping, nise dan rempah gulai. Kacau sebati.
3. Masukkan air ke dalamnya dan biar hingga mendidih (ayam empuk). Kemudian masukkan kentang. Biar sekejap hingga kentang hampir empuk baru masukkan terung dan kacang panjang.
4. Masukkan santan pekat. Masak hingga mendidih, masukkan cili hijau/merah serta garam secukup rasa. Sedia dihidang bersama sambal lada dan ulam timun.


Thursday, September 1, 2016

Puding Sedut mudah

Bismillahirrahmanirrahim,
Berkenan tgk botol kiut miut sahabat di Instagram, Che siti @siti.norhasiah .. tak sempat2 terus pergi Mr Diy beli. Cari jugak botol yang tinggi tapi tak ada pulak sbb teringin nak sedut dgn straw hihi.. Boleh la botol kecik ni mkn pakai sudu. Comel je.
Sedap puding ni, ralit makan. Anak2 Sue pun suka alhamdulillah.

PUDING SEDUT ATAU PUDING SIRUK
Resepi oleh : Resepi Ringkas
Rujukan : Citarasawan
Dicuba oleh : Surianti Ramli
Bahan2 :
1 sudu teh serbuk agar-agar (saya pakai sudu metrik)
1000 ml air
1/2 cawan gula halus
1 cawan susu cair (atau susu segar)
1 cawan creamer (atau coffemate atau susu tepung pun boleh)
1 sudu teh esen vanilla
pewarna makanan
esen makanan ~ strawberry paste / emulco , pandan paste / emulco atau lain-lain perisa
Cara penyediaan :
Satukan agar-agar, gula halus, susu tepung, susu segar, air dan vanilla ke dalam periuk.
Kacau rata.
Masak atas dapur hingga mendidih. Matikan api.
Bahagikan adunan kepada beberapa warna yang di sukai dan letakan perisa disukai.
(Sue letak emulco jagung, emulco coklat dan plain).
Sejukkan dlm peti ais.

Tuesday, August 23, 2016

Karipap Sardin terlajak sedap

Bismillahirrahmanirrahim..
Karipap Sardin terlajak sedap, original resepi dari kakak kembar Sue nun di Shah Alam kak Jalilah Jj. Sedap sungguh, kakak Sue memang buat jualan kuih frozen. Resepi wajib cuba.
Sue buat sekilo tepung utk dibuat frozen juga. Sedapnya la,makan sebiji dua memang tak cukup. 



Karipap Sardin
Sumber : Kak Jj
Dicuba oleh : Surianti Ramli
Inti karipap :
2 tin sadin Cap Ayam makerel (jenama apa pun boleh asalkan makerel sbb isinya besar)
5-7 biji bawang besar di potong dadu
3-5 sudu lada blender (cili kering)
3-4 biji bawang putih dipotong dadu
2 biji telur (kalau tak letak pun boleh)
5-6 batang daun sup di mayang
1/4 cawan air asam jawa pekat
1 sudu teh perisa maggie cukup rasa
Garam gula ikut keperluan.
Minyak masak untuk menumis
Kaedah penyediaan :
Panaskan minyak tumis bawang hingga naik bau. Masukkan lada tumis(cili kering kisar) hingga garing. Masukan gula sedikit bagi proses lada cepat garing. Ikan sardin di buang tulang asingkan dulu kuahnya. Hancurkan sekali dengan kuahnya dan masukan dalam lada yang sudah garing bersama air asam jawa & msk sampai kering.
Pecahkan telur kacau cpt & masukkan daun sup. Kacau sebati & angkat. Sejukkan inti dahulu baru di gunakan.
Kulit karipap :
1 kg tpg gandum baker choice (boleh guna jenama lain)
3/4 cawan minyak masak
3 sudu butter blend @ majerin
2 sudu teh garam halus
1 1/2 cawan air (tak perlu habiskan semua jika doh telah cantik)

Bahan lain :
Minyak masak untuk mengoreng
2 sudu besar shortening untuk goreng

Kaedah penyediaan :
Ayak tepung gandum dan buat lubang di tengah ketepikan .
Panaskan minyak masak biar panas betul baru letak butter. Biarkan butter cair dan tuang pada tepung yang telah di ayak. Kacau dengan senduk kayu biarkan seketika baru gaul dengan tangan jadi serbuk roti. Tuangkan air sedikit demi sedikit dan uli hingga jadi doh dan perap 1/2 jam baru di terap.
Goreng dalam minyak yang banyak dan campurkan dengan shortening untuk menggebuskan karipap.
Buat sendiri boleh letak inti banyak-banyak. Yummy !

Ayam Ungkep yang sedap pembuka selera

Bismillahirrahmanirrahim...
Walaupun Sue bukan orang Jawa, (hanya nama je ala2 Jawa) tapi Sue sangat sukakan masakan Jawa. Resepi ini Sue dapat hasil berjalan2 dalam blog Amie's Little Kitchen. Sedap alhamdulillah..

Ayam Ungkep
Sumber : Amie's Little Kitchen
Dicuba oleh : Surianti Ramli
Bahan-bahan:
1kg daging ayam - potong 10 - lumur dengan sedikit garam & kunyit - perap seketika
2 batang serai - dititik
3 cawan air
minyak
sedikit asam jawa (pilihan)
garam / gula / perasa pilihan
Bahan tumbuk / kisar:
5 ulas bawang putih
10 biji bawang merah
2 sudu makan ketumbar biji
1 sudu makan jintan manis
1 sudu teh jintan putih
3 cm kunyit hidup
3cm halia
15 biji cili padi
Cara:
1. Panaskan sedikit minyak. Tumis semua bahan kisar sehingga terbit minyak.
2. Masukkan serai dan daging ayam dan kemudian gaul rata hingga ayam kelihatan layu atau berubah warna.
3. Tambahkan air, garam / gula / perasa pilihan.
4. Tutup kuali rapat-rapat.
5. Kacau sekali-sekala untuk memastikan daging ayam tidak hangus kekeringan atau hancur.
6. Apabila kuah kering (jika suka kuahnya tak perlu masak sampai kering), dan ayam empuk, matikan api.

Choc Chips Muffin yang mudah dan sedap

Bismillahirrahmanirrahim..
Terima kasih kak ummi utk resepi yg sedap ini. Mudahnya membuat muffin, tak perlu pakai mixer. Hanya gunakan whisker atau senduk kayu sahaja.

Choc Chips Muffin
Sumber : kak Ummi Zaihadi
Dicuba oleh : Surianti Ramli
Bahan:-
1 3/4 cawan tepung gandum
1/4 cawan serbuk koko
1 cawan gula kastor
1 sk baking powder
1 sk soda bikarbonat
1/2 sk garam
1 cawan fresh milk
1 biji telor - pukul sikit
1/3 cawan minyak
1 sk esen vanila
3/4 cawan choc chips
Cara Membuat:-
Campurkan tepung, gula, serbuk koko, soda bikarbonat, baking powder dan garam. Ayakkan dan ketepikan.
Dalam bekas lain, campurkan susu, telor, esen vanila dan minyak. Kacau rata.
Masukkan campuran tepung tadi. Kacau rata.
Masukkan choc chips.
Sudukan ke dalam muffin cup dan bakar selama 15 minit/hingga masak. (boleh juga dikukus selama 12 - 15 minit)
Nota : Sue bakar selama 20minit, suhu 200'C