Lemon Chicken
Bahan-bahan untuk ayam :
3 keping dada ayam dicuci bersih dan dipotong kecil
Bahan perap ayam :
1 labu bawang putih dipotong dadu
1 sudu besar penuh serbuk lada hitam
1 sudu besar penuh serbuk lada putih
Sedikit garam
Bahan salut ayam :
1 cawan tepung gandum
1 cawan tepung jagung
2 biji telur ayam dipukul dengan garfu
1. Perap ayam bersama bahan perap selama 30 minit atau lebih.
2. Celupkan ayam ke dalam telur. Satukan tepung gandum dan tepung jagung hingga sebati. Salut ayam dengan tepung hingga rata.
3. Gorengkan ayam hingga masak keemasan. Ketepikan.
Bahan sos lemon :
1 biji buah lemon (perah untuk mendapat jusnya)
1/2 kiub pati ayam
3 ulas bawang putih dipotong dadu
Air secukupnya
1 sudu tepung jagung dibancuh dengan air untuk memekatkan kuah
2 sudu besar butter
Garam
Gula
Cara masak sos lemon :
1. Cairkan butter. Tumiskan bawang putih hingga kekuningan.
2. Masukkan sedikit air bersama kiub pati ayam. Masak hingga mendidih.
3. Masukkan jus lemon, garam dan gula secukup rasa.
4. Masukkan bancuhan tepung jagung untuk memekatkan kuah.
5. Kacau sekejap dalam api perlahan. Matikan api.
Cara menghidang :
Curahkan sos lemon ke atas ayam sewaktu menghidang. Jangan curahkan terlalu awal kerana ini akan menyebabkan ayam menjadi lembek.
No comments:
Post a Comment