Skip to main content

Cucur Udang

Ini merupakan salah satu yang paling disukai anak-anak Sue dan hubby. Sue sendiri pun suka. Resepi cucur udang ni merupakan resepi allahyarham nenek Sue (di Utara, nenek dipanggil Tok). Kira warisan turun temurun lah resepi ni. Tiap kali masak cucur udang, Sue akan teringat allahyarham Tok Leha yang telah meninggalkan kami semua hampir 30 tahun yang lalu. Alfatihah....yang pergi tetap pergi, kita pun bakal menyusul. Hanya mampu mengirim doa semoga yang pergi ditempatkan bersama para solohin, insyaAllah. Ok, mari kita lihat resepinya.


Cucur Udang

Bahan cucur :
2 cawan tepung gandum
1 3/4 cawan air
1/2 sudu besar yis mauripan
1 mangkuk  kecil taugeh
1 ikat kucai dibersihkan dan dipotong hampir 1 inci panjang
1 sudu teh kunyit serbuk
1 sudu teh garam
1 sudu besar gula
1 mangkuk kecil udang basah (untuk diletakkan diatas cucur sewaktu menggoreng)

 Cara masak cucur udang :
1. Satukan semua bahan di atas kecuali udang dan dibiarkan selama 30 minit sebelum digoreng. 
2. Panaskan minyak dan letakkan senduk bulat terendam sekejap dalam minyak.
3. Ambil senduk dan isikan bancuhan tepung memenuhi 3/4 kedalaman senduk tadi. Letakkan 3 ekor udang ke atasnya.
4. Rendamkan ke dalam minyak panas (api sederhana) anggaran 1 - 2 minit.
5. Gunakan pisau tajam (atau sudu pun boleh) untuk menanggalkan tepung cucur dari senduk. Balik-balikkan cucur dan goreng hingga keemasan.
6. Angkat cucur dan toskan. Ulang proses yang sama hingga habis bancuhan tepung.


Anda akan mendapat 11 - 12 keping cucur udang. Walaupun dimakan waktu cucur telah sejuk, cucur ini tidak akan liat atau pun keras. Kekal lembut dan sangat sedap.

* Jika anda rasa sukar untuk memasak cara begini, boleh juga tidak menggunakan senduk. Sebaliknya goreng dengan cara membuat jemput-jemput sahaja.

Bahan untuk kuah kacang :
1. 1 cawan kacang tanah digoreng tanpa minyak dalam api sederhana hingga masak. Angkat dan biarkan ianya sejuk. Setelah kacang mulai sejuk, tumbuk separa hancur. Ketepikan.
2. 3 tangkai cili kering dicuci bersih dan dikeringkan. Goreng dalam kuali tanpa minyak juga hingga hampir garing. Boleh terus ditumbuk dengan menambah 1 sudu besar air bagi memudahkan cili menjadi lumat. Ketepikan.
3. 3 - 4 sudu besar perahan air asam jawa yang pekat.
4. 2 sudu besar gula merah dicampur air panas dan dilarutkan.
5. Gula pasir (saya gunakan 1 sudu besar penuh, terpulang pada sukatan anda).
6. 1/2 sudu kecil garam halus.
7. Air panas secukupnya (yang baru mendidih)

Cara membuat kuah kacang :
Satukan semua bahan diatas dengan air panas dan kacau hingga sebati. Bila telah cukup rasanya, sedia dihidang dengan cucur udang.



*jika anda tidak suka kuah kacang, boleh juga dihidangkan bersama sos kegemaran masing-masing.

Selamat mencuba resepi warisan keluarga kami.


Comments

Popular posts from this blog

Spaghetti yang sedap

Title post kali ni, masuk bakul angkat bakul sendiri hehehe....resepinya biasa-biasa je..tapi menjadi kesukaan anak-anak. Sampai tak makan nasi langsung disebabkan makan spaghetti ni. Alhamdulillah. Bahan-bahan : 1 paket spaghetti 1 tin sos prego tradisional 1 biji buah tomato bersaiz besar dipotong dadu (jika kecil, gunakan 2 biji buah tomato) 1 labu bawang holland dipotong dadu (kalau tiada, gantikan dengan bawang besar) 5 ulas bawang putih dipotong dadu 6 batang sosej dihiris nipis 1 keping daging kisar Ramlee Cendawan butang dipotong kecil ( terpulang kesukaan anda, saya gunakan 7 biji cendawan butang dalam tin) Garam Gula Air secukupnya 2 sudu besar daun oregano (boleh dibeli dalam botol dipasaraya) Minyak zaitun Cara masak : Spaghetti Didihkan air, campurkan 2 sudu minyak zaitun dan garam. Celur spaghetti hingga lembut, anggaran masa 7 - 8 minit. Toskan dan lalukan air biasa sekejap. Kuah spaghetti 1. Panaskan sedikit minyak zaitu...

Sagu Gula Melaka mudah dan sangat sedap

Bismillahirrahmanirrahim, Hari ini masak sup ayam untuk orang yang baru baik demam, dessert nya pula yang mudah saja. Biasanya Sue buat banyak dan simpan dalam peti ais, makan sejuk-sejuk, sedap ! Sagu Gula Melaka Oleh : Surianti Ramli Bahan sagu : 1 cawan sagu (dibilas dengan air dan toskan) 3 cawan air 5 titis pewarna sirap ros -didihkan air, masukkan pewarna sirap ros dan sagu. Masak dalam api perlahan dan sentiasa dikacau hingga sagu menjadi kembang dan hilang semua putihnya. Sejukkan dalam loyang. Bahan Gula Melaka : 1 ketul gula melaka (saya pakai yang jenis besar, beratnya 250 gm) 1 cawan air 1 helai daun pandan disimpul -masak semuanya dalam api perlahan hingga gula melaka cair sepenuhnya dan menjadi pekat. Sejukkan. Bahan lain : 1 tin susu cair (susu tak perlu dimasak) *boleh juga gantikan susu dengan santan yang dimasak sekejap dengan secubit garam Cara penyediaan : 1. Sendukkan sedikit sagu ke dalam mangkuk atau gelas. 2. Tuang gula melaka yang pekat. Kalau suka rasa...

Chicken Chop yang mudah dan sedap

Dinner chicken chop resepi sauce nya dari sahabat baik saya, Zulaifha. Cikgu KH-Ert ni, memang terror masak. Sahabat saya grill kan ayam, tapi saya goreng disebabkan kurang kerajinan hihihi... Chicken Chop Oleh : Surianti Ramli Bahan2 : Ayam : 5 keping paha ayam (buang tulangnya) 5 ulas bawang putih dipotong dadu 2 sb serbuk lada putih 2 biji telur dipukul dengan garfu Serbuk roti secukupnya (bread crumb ini boleh dibeli dikedai peralatan bakeri) Sedikit tepung gandum -gaulkan ayam dengan bawang putih dan lada putih, perap 1 - 2 jam. -gaulkan ayam dengan tepung gandum. -celupkan ayam dalam telur. -golekkan dalam serbuk roti sepenuhnya. -goreng dalam minyak panas hingga masak. *kalau tak mahu buat cara diatas, boleh juga salutkan ayam dengan tepung goreng ayam Adabi, Bestari dll, kemudiannya goreng hingga masak. Sauce/Kuah Chicken Chop : 5 ulas bawang putih 2 labu bawang besar 1 cawan Demi-Glace Brown Sauce jenama Knorr 3 cawan air 5 - 7 biji cendawan butan...