Daisypath Friendship tickers
JOM FOLLOW JADI KAWAN. TQVM SUPPORT JENDELA DAPUR SURIANTI

Jom follow dan jadi sahabat. Tinggalkan jejak anda untuk saya follow kembali.

Nak cari resepi apa ya..taip di sini

Sunday, July 14, 2013

Laksa Penang

Salam 5 Ramadhan, menu hari ni simple je. Laksa Penang, ikut resepi mak mertua Sue. Family memang suka dengan laksa, kalau tak ada nasi pun tak apa. Sue pulak, makan setakat semangkuk je. Memang Sue agak kurang gemar jenis makanan berkuah. Makan semangkuk pun dah cukup. Nasi juga yang dicari. Itu pun yang kering tanpa kuah. Jom kita tengok bahan membuat laksa.


Laksa Penang

Bahan-bahan :

Untuk kuah laksa :
 1/2 kg ikan sardin segar dicuci bersih
2 ekor ikan gelama masam dicuci bersih
2 senduk cili kisar
5 ulas bawang merah*
3 ulas bawang putih*
1 batang serai*
1 senduk udang direbus*
2 inci belacan dibakar
Bunga kantan
Daun kesum
Asam keping (saya gunakan 8 keping asam)
*kuah laksa biasanya sedikit masam, terpulang pada kesukaan anda
2 liter air kosong
Garam
Bahan bertanda * dikisar halus

Bahan sayur untuk diracik :
Daun selum (boleh digantikan dengan daun salad)
Daun gajus
2 labu bawang besar
1 biji timun
Daun pudina (Saya tak letak sebab tak dapat cari dipasar tadi)
Cili merah

Sebungkus laksa direndam semalaman (atau 4 jam) dan direbus hingga lembut dan ditoskan


Cara masak :
1. Ikan sardin dan ikan gelama masam direbus bersama air 2 liter hingga mendidih.
2. Asingkan isi ikan dari tulangnya. Ketepikan air rebusan.
3. Isi ikan dikisar halus. Begitu juga tulang ikan dikisar (berasingan dari isi ikan)dan ditapis supaya tulangnya yang tidak hancur tidak  bercampur dengan isi ikan. Ketepikan.
4. Masukkan cili kisar dan bahan kisar lain serta juga belacan dan asam keping ke dalam periuk.  Masak sehingga cili telah cukup masak.
2. Masukkan air rebusan ikan, air rebusan udang dan isi ikan.
3. Masukkan bunga kantan dan daun kesum.
4. Perisakan dengan garam secukupnya.
5. Masak hingga mendidih dan sedia dihidang bersama laksa dan sayur racik di atasnya.

Jika suka, boleh juga di tambah petis ( ada setengah orang menyebutnya sebagai otak udang)


No comments:

Post a Comment