Skip to main content

Nasi Beriani

Resepi nasi beriani asalnya dari kawan Sue, sama tempat kerja, cikgu Sanariah.  Bahan yang digunakan senang didapati dan cara memasaknya juga mudah dengan menggunakan periuk tekanan tinggi (high pressure cooker). Memasak nasi beriani tidaklah sesukar yang dibayangkan,  insyaAllah pasti jadi asalkan sukatan dan cara memasaknya betul. Keluarga Sue memang suka sangat. Jom kita tengok cara memasaknya.




Bahan-bahannya :


3 cawan beras basmathi (dicuci bersih dan direndam selama 30minit. Toskan)
1 labu bawang besar (dipotong dadu)
2 inci halia dimayang
2 helai daun pandan disimpul
Perencah nasi beriani Maggie (atau sebarang jenama kesukaan anda) dijadikan pes iaitu ditambah air sedikit menjadi pekat
*tidak perlu ditambah garam, gula @ perasa kerana perencah ini telah cukup rasanya
Kiub pati ayam Maggie
Minyak sapi untuk menumis
Rempah 4 sekawan
4 ketul isi ayam untuk dimasak bersama nasi (terpulang kepada citarasa)
Air


Nisbah yang Sue gunakan,
1 peket perencah : 3 cawan beras
3 cawan beras : 3 1/4 cawan air

Cara Memasak  (dengan periuk biasa) :

 Cairkan minyak sapi.
Tumiskan bawang besar, halia, rempah 4 sekawan dan daun pandan.
 Bila telah wangi, masukkan pes perencah nasi beriani. Kacau sebentar.
Masukkan isi ayam anggaran 3 - 5 minit.
 Masukkan beras dan dikacau  sebentar.
 Masukkan air.
 Tunggu hingga air kering dan ditutup tudung periuk. Kaedahnya seperti memasak nasi biasa.
 Jika suka, boleh ditaburkan gajus, kismis, daun sup/daun bawang, daun pudina serta bawang goreng.

*Jika menggunakan periuk tekanan tinggi (high pressure cooker) sewaktu menumis kaedah "stir fry" digunakan dan bila bahan tumisan telah naik baunya, masukkan ayam dan dikacau sebentar. (kaedah memasaknya sama seperti langkah di atas). Setelah rempah dimasukkan berserta beras dan air, off kan periuk tekanan. Waktu akan diset selama 8 minit dan on kan semula periuk tekanan. Hasilnya nasi siap dimasak selepas 8 minit. Alihkan nasi ke dalam periuk/bekas lain untuk mengelakkan terjadinya kerak nasi.

Comments

Popular posts from this blog

Spaghetti yang sedap

Title post kali ni, masuk bakul angkat bakul sendiri hehehe....resepinya biasa-biasa je..tapi menjadi kesukaan anak-anak. Sampai tak makan nasi langsung disebabkan makan spaghetti ni. Alhamdulillah. Bahan-bahan : 1 paket spaghetti 1 tin sos prego tradisional 1 biji buah tomato bersaiz besar dipotong dadu (jika kecil, gunakan 2 biji buah tomato) 1 labu bawang holland dipotong dadu (kalau tiada, gantikan dengan bawang besar) 5 ulas bawang putih dipotong dadu 6 batang sosej dihiris nipis 1 keping daging kisar Ramlee Cendawan butang dipotong kecil ( terpulang kesukaan anda, saya gunakan 7 biji cendawan butang dalam tin) Garam Gula Air secukupnya 2 sudu besar daun oregano (boleh dibeli dalam botol dipasaraya) Minyak zaitun Cara masak : Spaghetti Didihkan air, campurkan 2 sudu minyak zaitun dan garam. Celur spaghetti hingga lembut, anggaran masa 7 - 8 minit. Toskan dan lalukan air biasa sekejap. Kuah spaghetti 1. Panaskan sedikit minyak zaitu...

Sagu Gula Melaka mudah dan sangat sedap

Bismillahirrahmanirrahim, Hari ini masak sup ayam untuk orang yang baru baik demam, dessert nya pula yang mudah saja. Biasanya Sue buat banyak dan simpan dalam peti ais, makan sejuk-sejuk, sedap ! Sagu Gula Melaka Oleh : Surianti Ramli Bahan sagu : 1 cawan sagu (dibilas dengan air dan toskan) 3 cawan air 5 titis pewarna sirap ros -didihkan air, masukkan pewarna sirap ros dan sagu. Masak dalam api perlahan dan sentiasa dikacau hingga sagu menjadi kembang dan hilang semua putihnya. Sejukkan dalam loyang. Bahan Gula Melaka : 1 ketul gula melaka (saya pakai yang jenis besar, beratnya 250 gm) 1 cawan air 1 helai daun pandan disimpul -masak semuanya dalam api perlahan hingga gula melaka cair sepenuhnya dan menjadi pekat. Sejukkan. Bahan lain : 1 tin susu cair (susu tak perlu dimasak) *boleh juga gantikan susu dengan santan yang dimasak sekejap dengan secubit garam Cara penyediaan : 1. Sendukkan sedikit sagu ke dalam mangkuk atau gelas. 2. Tuang gula melaka yang pekat. Kalau suka rasa...

Chicken Chop yang mudah dan sedap

Dinner chicken chop resepi sauce nya dari sahabat baik saya, Zulaifha. Cikgu KH-Ert ni, memang terror masak. Sahabat saya grill kan ayam, tapi saya goreng disebabkan kurang kerajinan hihihi... Chicken Chop Oleh : Surianti Ramli Bahan2 : Ayam : 5 keping paha ayam (buang tulangnya) 5 ulas bawang putih dipotong dadu 2 sb serbuk lada putih 2 biji telur dipukul dengan garfu Serbuk roti secukupnya (bread crumb ini boleh dibeli dikedai peralatan bakeri) Sedikit tepung gandum -gaulkan ayam dengan bawang putih dan lada putih, perap 1 - 2 jam. -gaulkan ayam dengan tepung gandum. -celupkan ayam dalam telur. -golekkan dalam serbuk roti sepenuhnya. -goreng dalam minyak panas hingga masak. *kalau tak mahu buat cara diatas, boleh juga salutkan ayam dengan tepung goreng ayam Adabi, Bestari dll, kemudiannya goreng hingga masak. Sauce/Kuah Chicken Chop : 5 ulas bawang putih 2 labu bawang besar 1 cawan Demi-Glace Brown Sauce jenama Knorr 3 cawan air 5 - 7 biji cendawan butan...