JOM FOLLOW JADI KAWAN. TQVM SUPPORT JENDELA DAPUR SURIANTI

Jom follow dan jadi sahabat. Tinggalkan jejak anda untuk saya follow kembali.

Nak cari resepi apa ya..taip di sini

Monday, June 17, 2013

Bihun Singapore




Bahan-bahan :


Sebungkus bihun (rendam sampai lembut dan toskan)
Bawang besar seulas (dikisar)
Bawang putih 5ulas (dikisar)
Lada hitam 2 sudu besar (ditumbuk halus)
Daging dipotong kecil (ayam, udang, sotong pun boleh sesuka hati)
Kobis dihiris halus
Karot dipotong memanjang halus
Fishball/fishcake
Sos tiram 1sudu besar
Garam
Gula

Cara masak :

1. Panaskan minyak, tumis bawang kisar sampai wangi.
2. Masukkan daging, air sedikit dan rebus biar sampai lembut (atau masukkan ayam@udang@sotong tadi)
3. Masukkan garam, gula, sos tiram, lada hitam & fishball/fishcake.
4. Masukkan kobis, karot. Kacau sekejap.
5. Masukkan bihun. Kacau, goreng sampai masak