Asam Pedas Kota Tinggi
(versi asal : Wani)
Bahan-bahan :
Ikan pari
Lada kering 10-15 tangkai direbus hingga lembut (bergantung pada kepedasan)*
Bawang merah 7 ulas*
Bawang putih 4 ulas*
Kunyit hidup*
Halia 1inci*
Belacan (sedikit sahaja)*
Serai (diketuk)
Lada hitam 1 sudu besar (ditumbuk)
Air asam jawa
Bendi
Buah tomato (kalau suka)
Garam
Daun kesum
Bunga kantan
Cara Masak :
1. Bahan bertanda * di kisar halus.
2. Panaskan minyak dan tumis serai ketuk, masukkan bahan kisar dan masak hingga pecah minyaknya.
3. Masukkan ikan sambil dibalikkan perlahan supaya bahan tumis tadi menyerap rasanya.
4. Masukkan air asam jawa untuk pekatkan kuah.
5. Masukkan garam, lada hitam tumbuk.
6. Masukkan bunga kantan, daun kesum, bendi.
7. Masak hingga mendidih. Akhir sekali, kalau suka boleh masukkan buah tomato yang dipotong 4. Tutup api.
SIAP
No comments:
Post a Comment