JOM FOLLOW JADI KAWAN. TQVM SUPPORT JENDELA DAPUR SURIANTI

Jom follow dan jadi sahabat. Tinggalkan jejak anda untuk saya follow kembali.

Nak cari resepi apa ya..taip di sini

Wednesday, June 26, 2013

Lempeng Tepung Gandum

Salam pagi Rabu semua...sarapan apa pagi ini...Sue masak yang simple je, anak2 suka...tambahan pula jerebu tengah teruk bacaan indeksnya, tak boleh keluar beli sarapan. Tengok stok dalam rumah ada tepung gandum, ada ikan bilis. Terus buat lempeng ni, kejap je dah siap.


Sumber : Nor Ina Saleha

Bahan-bahan :
2 cawan tepung gandum
1 1/2 cawan air (boleh ditambah sedkit demi sedikit sesuai dengan kepekatannya & jangan terlalu cair)
1 sudu teh garam halus
1 biji telur

Cara masak :
1. Semua bahan di atas di satukan dan dikisar sekejap dalam mesin pengisar (blender) menjadi batter.
2. Ambil satu senduk bancuhan tepung (batter)  dan dileserkan dalam kuali non-stick. Janganmterlalu tebal, lebih kurang seperti tebal roti canai.
3. Bila bahagian bawah telah garing sedikit, balikkan lempeng bahagian bawah naik ke atas.
4. Bila kedua-dua bahagian telah masak, angkat dari kuali.
5. Sesuai dimakan dengan sambal ikan bilis atau sambal sardin atau pun kari.

*anggaran 10 - 11 biji lempeng sebesar piring alas cawan.