JOM FOLLOW JADI KAWAN. TQVM SUPPORT JENDELA DAPUR SURIANTI

Jom follow dan jadi sahabat. Tinggalkan jejak anda untuk saya follow kembali.

Nak cari resepi apa ya..taip di sini

Thursday, December 21, 2017

Puding Milo Oreo untuk dessert

Bismillahirrahmanirrahi
Dessert of the day, abaikan milo yang tak berapa larut tu sebab nak cepat ๐Ÿ˜


PUDING MILO LAPIS OREO
Sumber : Noraslinda Bugal & Blog Citarasawan
Dicuba oleh : Surianti Ramli.

BAHAN-BAHAN
1 paket serbuk agar-agar(10 gram)
750 ml air
160 gram gula pasir (saya letak 130 gm)
1 tin susu cair 400 ml
3/4 cawan serbuk milo (saya letak 100 gm)
1 bungkus biskut oreo 137 gram (patahkan 2)

CARA MEMBUATNYA
1. Masak serbuk agar2,air dan gula pasir sehingga larut,masukkan susu cair,kacau sebati hingga mendidih.
2. Asingkan 2 cawan ke dalam periuk lain,campurkan serbuk milo dan kacau sehingga rata dan tidak berketul.
3. Ambil 1 cawan puding milo tadi dan tuang ke dalam acuan/loyang,bakinya dibiarkan di atas dapur dengan api kecil supaya tidak beku.
4. Bila lapisan puding milo hampir membeku,tuangkan kesemua puding putih/plain tadi.Tabur dengan kepingan biskut oreo.Biarkan mengeras sedikit.
5. Kemudian tuang baki puding milo ke atas lapisan puding putih/plain.Biar membeku pada suhu bilik sebelum dimasukkan ke dalam peti sejuk. 


TIPS MELAPIS :
Jangan biar lapisan membeku sepenuhnya sebab lapisan seterusnya nanti tidak melekat
Jika membeku semua,cakarkan permukaan dengan garfu sebelum tuangkan lapisan seterusnya.
Pastikan puding masih panas apabila menuang ke atas lapisan sebelumnya supaya ia melekat dengan baik.