JOM FOLLOW JADI KAWAN. TQVM SUPPORT JENDELA DAPUR SURIANTI

Jom follow dan jadi sahabat. Tinggalkan jejak anda untuk saya follow kembali.

Nak cari resepi apa ya..taip di sini

Thursday, December 21, 2017

Ketupat Sotong Versi Utara

Bismillahirrahmanirrahim,
Lauk yang menambahkan selera, alhamdulillah sedap dan menepati selera keluarga kami.



Ketupat Sotong Versi Utara
Oleh : Surianti Ramli

Bahan-bahan :
1 kg sotong (saiz besar) dicuci bersih
1 cawan beras pulut (rendam 30 minit, toskan)
Lidi secukupnya

Bahan kuah :
15 tangkai cili kering- rebus hingga lembut dan toskan
2 labu bawang besar
3 ulas bawang putih
1 cawan pati santan
1/2 cawan air
Garam dan gula secukup rasa
Minyak masak secukupnya

Cara penyediaan :
1. Isikan sotong dengan pulut hingga memenuhi 3/4 bahagian badan sotong. Masukkan kepala sotong dan sematkan lidi dengan kemas supaya pulut tidak terkeluar. Ketepikan.
2. Cili kering dan bawang dikisar halus.
3. Panaskan minyak dan tumis bahan kisar hingga harum dan pecah minyak. Masukkan sotong bersama pati santan dan air. Rebus dalam api sederhana anggaran 15 - 20 minit. Perisakan garam dan gula secukup rasa.
4. Matikan api, sedia dihidang.