JOM FOLLOW JADI KAWAN. TQVM SUPPORT JENDELA DAPUR SURIANTI

Jom follow dan jadi sahabat. Tinggalkan jejak anda untuk saya follow kembali.

Nak cari resepi apa ya..taip di sini

Thursday, December 21, 2017

Bingka labu sedap untuk minum petang

Bismillahirrahmanirrahim,

Bingka Labu (loyang 9 x 9 inci)
Oleh : Surianti Ramli

Bahan A
400 gm labu -buang kulit, timbang dan potong kecil
-rebus hingga empuk, toskan airnya dan lecek halus

Bahan B
2 biji telur (kocok sedikit dengan garfu)
230 ml santan pekat
200 ml air
160 gm susu pekat
100 ml susu cair
120 gm gula pasir
300 gm tepung gandum
2 sudu besar minyak
1/2 sudu kecil garam
-satukan semua dalam mangkuk besar dan kacau sebati, tapis jika masih berketul

Bahan C
Bijan
-untuk tabur di atas bingka,sukatan ikut citarasa sendiri. Jika suka banyak, boleh tabur lebih

Cara penyediaan :
1. Sapu loyang dengan sedikit minyak. Panaskan oven pada suhu 160'C selama 10 minit. Masukkan loyang kosong tadi untuk dipanaskan bersama.
2. Satukan bahan A dan bahan B. Kacau sebati. Curahkan ke dalam loyang yang kita telah panaskan tadi.
3. Bakar bingka selama 50 minit - 1 jam mengikut oven masing-masing. Selepas 15 minit pembakaran, keluarkan dan tabur bijan pada permukaan bingka. Kemudian sambung semula bakar hingga masak. (Tips supaya bijan tidak tenggelam)
4. Jika suka berkerak sedikit di permukaan atas, boleh sambung pembakaran lagi 5 minit api atas sahaja.
5. Setelah siap bakar, tunggu betul-betul sejuk barulah dipotong (anggaran selepas 3-4 jam)