JOM FOLLOW JADI KAWAN. TQVM SUPPORT JENDELA DAPUR SURIANTI

Jom follow dan jadi sahabat. Tinggalkan jejak anda untuk saya follow kembali.

Nak cari resepi apa ya..taip di sini

Tuesday, February 2, 2016

Kek buah Kukus yang sangat sedap

Bismillahirrahmanirrahim..
Memenuhi permintaan kawan2 yang meminta Sue share kan resepi kek buah kukus,. 
Bahagian dasar/bawah kek





Kek Buah Kukus
Oleh : Surianti Ramli
http://www.jendeladapursurianti.blogspot.my
Bahan A
300 gm gula pasir
60 ml air panas
250 gm butter
1 sb susu pekat
1 sb oren sunquick
400 gm mixfruit
- masak gula hingga cair keperangan, masukkan air panas perlahan-lanan.
-masukkan butter dan biarkan butter cair.
-masukkan susu pekat, oren sunquick & mixfruit. Kacau sebati, matikan api dan biar hingga sejuk. Ketepikan.
Bahan B (ayak)
350 gm tepung gandum
1 sk cream of tartar
1 sk soda bikarbonat
1 sk baking powder
1 sk cinnamon powder
-satukan semua bahan B dan ayak. Ketepikan. (Semua bahan B ini boleh dibeli dikedai peralatan kek).
Bahan C
3 biji telur gred A
1 sk esen vanila.
- pukul bahan ini dengan mixer hingga benar-benar kembang.
Cara :
-Satukan Bahan B (bahan ayak) ke dalam Bahan A. Masukkan sedikit demi sedikit dan kacau dengan senduk kayu.
-Tuangkan Bahan C (adunan telur) ke dalam bahan-bahan di atas. Kacau sebati juga dengan senduk kayu.
-Griskan loyang 8inci x 8inci, alas dengan baking paper dan gris sekali lagi. Tuang adunan ke dalam loyang.
-Panaskan periuk kukusan terlebih dahulu, tutup loyang adunan kek dengan aluminium foil (atau jika tiada, balut tudung periuk kukus dengan kain) dan kukus selama 4 jam.
-Bila tamat masa mengukus, sebaiknya kek dibiarkan hingga keesokannya barulah dipotong untuk tekstur yang lembab dan tidak berderai. Jangan sesekali potong semasa kek masih panas.
Selamat mencuba.