Hari Jumaat, sekolah masuk jam 1230 tgh (sekolah cina), biasanya Sue masak yang mudah dan cepat sahaja (biasa pun macam tu, memang kejar masa). Cukuplah sayur buncis dan 1 lagi jenis lauk. Mujur anak2 dan hubby tak cerewet bab makan. Semuanya sedap, alhamdulillah...
Sayur Buncis Goreng Kunyit
Oleh : Surianti Ramli
Bahan2 :
1 ikat kacang buncis
2 ulas bawang putih didadu kecil
1 labu bawang besar (potong ikut suka)
1 biji lada merah dipotong
2 keping dada ayam di dadu
Sedikit kunyit serbuk
Garam
Sedikit air
Minyak masak
Cara penyediaan :
1. Dada ayam diperisa dengan garam dan kunyit.
2. Panaskan sedikit minyak masak, goreng isi ayam tadi hingga masak (minyak jangan banyak seperti menggoreng cucur/goreng lauk). Kalau banyak, buangkan sedikit.
3. Masukkan bawang putih, bawang besar, lada merah, buncis dan sedikit air. Gaul rata. Biarkan sekejap hingga sayur masak. Tutupkan api. Sedia dihidang.
*kalau suka, boleh juga masukkan tempe yang telah digoreng terlebih dahulu.
No comments:
Post a Comment