JOM FOLLOW JADI KAWAN. TQVM SUPPORT JENDELA DAPUR SURIANTI

Jom follow dan jadi sahabat. Tinggalkan jejak anda untuk saya follow kembali.

Nak cari resepi apa ya..taip di sini

Sunday, February 8, 2015

Kek Hujan Panas yang sedap, resepi orang dulu-dulu

Wangi je satu rumah waktu membakar kek ni. Menggunakan campuran kelapa kering sebagai salah satu bahannya. Rasanya pun sedap. Salah satu kek nostalgia orang lama, kalau zaman emak2 kita dulu, pasti biasa dengan kek ni.




KEK HUJAN PANAS
Sumber 1 : Suhaini Abdul Wahab
Sumber 2 : Kak Emma
Dicuba oleh : Surianti Ramli

Bahan:
250gm Planta / butter (Sue guna butter Anchor)
1cwn gula halus
2cwn tpg kek (Sue gunakan tepung Superfine)
5biji telur B
6sb kelapa kering
3sb susu cair/ segar
1st baking powder
1st vanilla

Cara:
Bahagi 2 kelapa & warnakn merah & hijau
Pukul butter & gula- kembang
Masukkan telur 1 persatu
Masukkan tepung berselang seli dengan susu & vanilla
Masukkan kelapa yang telah di warnakan tadi berselang seli sambil kaup balik sahaja ( jgn di pukul lagi- cukup sekadar kaup balik)
Masukkan dalam loyang 7x7 yang telah digriskan dan dilapik baking paper
Bakar 170'C-45 minit (mengikut oven masing-masing)

Catatan :
-Sue masukkan kelapa kering dlm 2 plastik kecil & 1 di titiskan pewarna hijau, 1 lagi pewarna merah,  kemudian ramas sedikit plastik itu supaya warna sekata.
-Sue gunakan loyang 8in x 8in dan bakar 175'C selama 40 minit.