JOM FOLLOW JADI KAWAN. TQVM SUPPORT JENDELA DAPUR SURIANTI

Jom follow dan jadi sahabat. Tinggalkan jejak anda untuk saya follow kembali.

Nak cari resepi apa ya..taip di sini

Monday, February 23, 2015

Karipap rangup, tidak berminyak dan sudah pasti sedap untuk sarapan

Karipap memang salah satu makanan kegemaran ramai orang dari dulu lagi. Tapi kadang2 pernah terbeli karipap yang berminyak dan liat kulitnya. Apakata sesekali kita cuba buat sendiri, puas hati boleh letak inti yang banyak dan mengikut citarasa kita.  Jom kita buat karipap yang tidak berminyak, kekal rangup walaupun lama dan insyaAllah sedap rasanya.





Karipap Rangup
Oleh : Surianti Ramli
(Intinya terpulang mengikut citarasa)

Bahan A :
4 cawan tepung gandum
1/4 cawan tepung beras
1/4 cawan tepung ubi
2 sb mentega
1 sk garam
1 sk gula

Bahan lain :
1/4 cawan minyak masak
1 cawan + 2sb air -  gunakan air sejuk dari peti ais (tambahkan air jika perlu)

*semua bahan di atas disukat menggunakan cawan dan sudu metrik

Cara penyediaan :
1. Bahan A disatukan dan ramas hingga menjadi seperti serbuk roti. Buat lubang besar di tengahnya.
2. Panaskan 1/4 cawan minyak masak dan tuang di tengah bahagian bahan A tadi. Gaul rata dengan menggunakan sudu.
3. Masukkan air sejuk sedikit demi sedikit sambil menguli hingga tepung tidak melekat pada tangan.
4. Bulatkan doh sebesar bola ping pong. Canai dan letakkan inti (terpulang inti mengikut kesukaan anda), kelim seperti biasa. Adunan ini akan mendapat anggaran 34 - 35 biji karipap.
5. Goreng hingga masak.

Petua supaya kulit karipap tidak menggerutu :
-panaskan minyak untuk menggoreng.
-matikan api, masukkan karipap. Biar sekejap, hidupkan kembali api dan goreng seperti biasa dalam api sederhana. Balikkan dengan kerap.
Selamat mencuba.