JOM FOLLOW JADI KAWAN. TQVM SUPPORT JENDELA DAPUR SURIANTI

Jom follow dan jadi sahabat. Tinggalkan jejak anda untuk saya follow kembali.

Nak cari resepi apa ya..taip di sini

Monday, February 2, 2015

Kek Coklat Tanpa Telur aka Super Moist Egless Chocolate Cake (SMECC)...fuh super sedap

Sebenarnya kek ni dah lama Sue buat...bulan Disember 2014. Tapi entah macamana rupanya tak upload dalam blog. Hanya letak dalam fb.. Namanya panjang, tapi sangatlah sedap rasanya. Wajib dicuba.
Sesuai untuk orang yang tak suka makan telur. Anak2 pun suka sangat. 
Terima kasih untuk Dayang Jack, tuan punya resepi asal  yang sudi berkongsi resepi ini. Sue hanya copy paste resepi dari blog Malina Lina Pg.


SUPER MOIST EGGLESS CHOCOLATE CAKE (SMECC)
By : DayangJack
Sumber : Malina Lina Pg
Dicuba oleh : Surianti Ramli

Bahan-bahan : loyang 6-7 inci (versi asal)

1 cawan tepung gandum
1 sudu kecil baking powder
1/2 sudu kecil soda bikarbonat
1/2 cawan serbuk koko
2 sudu besar susu tepung
1  1/4 cawan air sejuk (dari peti ais)
1 cawan gula perang
1 sudu kecil esen vanilla
1/2 sudu kecil coffee emulco atau chocolate emulco
Secubit garam
1/2 cawan minyak masak sayuran atau minyak jagung atau mentega cair
1 sudu kecil cuka atau jus lemon

Cara-cara :

Panaskan oven pada suhu 160C. Sediakan loyang kek. Griskan dengan mentega. Jika ingin menggunakan paper cup pun boleh juga.
Ayakkan tepung bersama baking powder, soda bikarbonat dan serbuk koko di dalam bekas besar. Masukkan tepung susu, garam dan gula perang. Kemudian dikacau rata-rata.
Masukkan air sejuk, minyak masak, esen vanila dan coffee emulco/chocolate emulco. Kacau perlahan-lahan dengan whisk. Pastikan adunan tidak berketul.
Akhir sekali masukkan cuka atau jus lemon. Terus dikacau serta merta sehingga sebati.
Tuangkan adunan ke dalam loyang dan bakar selama 30-40 minit atau hingga masak (50min)
Sejukkan kek setelah masak. Boleh juga dihiaskan dengan topping kegemaran.