Skip to main content

Kek Butter Pandan Cappucino....walla sedap !

Buat kek lagi hari ni...kali ni resepi dari kawan fb, Rozilah Abdullah. Memang pakar masak pun. Tak rugi mencuba resepi-resepi dari Rozilah. Sedap betul keknya. Masa tengah bakar tu, harum mewangi satu rumah dengan wangian pandan dan cappucino. Tak sabar-sabar nak merasa, asyik2 ulang tengok oven. Bila nak siap bakar ni...hihihi...teruja.  Ok jom kita semak resepinya.




Kek Butter Pandan Cappucino
Sumber : Rozilah Abdullah
Dicuba oleh : Surianti Ramli

Bahan2

225 gram butter
225 gram gula (Sue letak 150g)
225 gram tepung superfine
(saya tambah 1/2 sudu teh baking soda +
1/2 sudu teh baking powder). Ayak.
4 biji telur saiz A
3 sudu makan susu cair
2 sudu makan pandan paste (+ pewarna hijau)
2 sudu makan cappucino emulco
sedikit esen vanila

Cara2 :

Pukul butter dan gula hingga berubah warnanya menjadi pucat.
Tambah telur sebiji demi sebiji.
Masukkan esen vanila.
Masukkan tepung berselangseli dgn susu cair.
Bahagikan kpd 2 bahagian iaitu pandan dan cappucino.
Sudukan adunan ke dlm loyang bersaiz 8x8 berselang seli secara bertindih. Buat hingga selesai.
Bakar dlm oven bersuhu 160° celsius selama 45 minit (ikut oven masing2).
*Sue bakar pada suhu 175'C selama 45 minit.
Keluarkan dr oven. Pastikan kek dah agak renggang dr loyang sebelum diterbalikkan ke atas rak.

Comments

Popular posts from this blog

Spaghetti yang sedap

Title post kali ni, masuk bakul angkat bakul sendiri hehehe....resepinya biasa-biasa je..tapi menjadi kesukaan anak-anak. Sampai tak makan nasi langsung disebabkan makan spaghetti ni. Alhamdulillah. Bahan-bahan : 1 paket spaghetti 1 tin sos prego tradisional 1 biji buah tomato bersaiz besar dipotong dadu (jika kecil, gunakan 2 biji buah tomato) 1 labu bawang holland dipotong dadu (kalau tiada, gantikan dengan bawang besar) 5 ulas bawang putih dipotong dadu 6 batang sosej dihiris nipis 1 keping daging kisar Ramlee Cendawan butang dipotong kecil ( terpulang kesukaan anda, saya gunakan 7 biji cendawan butang dalam tin) Garam Gula Air secukupnya 2 sudu besar daun oregano (boleh dibeli dalam botol dipasaraya) Minyak zaitun Cara masak : Spaghetti Didihkan air, campurkan 2 sudu minyak zaitun dan garam. Celur spaghetti hingga lembut, anggaran masa 7 - 8 minit. Toskan dan lalukan air biasa sekejap. Kuah spaghetti 1. Panaskan sedikit minyak zaitu...

Sagu Gula Melaka mudah dan sangat sedap

Bismillahirrahmanirrahim, Hari ini masak sup ayam untuk orang yang baru baik demam, dessert nya pula yang mudah saja. Biasanya Sue buat banyak dan simpan dalam peti ais, makan sejuk-sejuk, sedap ! Sagu Gula Melaka Oleh : Surianti Ramli Bahan sagu : 1 cawan sagu (dibilas dengan air dan toskan) 3 cawan air 5 titis pewarna sirap ros -didihkan air, masukkan pewarna sirap ros dan sagu. Masak dalam api perlahan dan sentiasa dikacau hingga sagu menjadi kembang dan hilang semua putihnya. Sejukkan dalam loyang. Bahan Gula Melaka : 1 ketul gula melaka (saya pakai yang jenis besar, beratnya 250 gm) 1 cawan air 1 helai daun pandan disimpul -masak semuanya dalam api perlahan hingga gula melaka cair sepenuhnya dan menjadi pekat. Sejukkan. Bahan lain : 1 tin susu cair (susu tak perlu dimasak) *boleh juga gantikan susu dengan santan yang dimasak sekejap dengan secubit garam Cara penyediaan : 1. Sendukkan sedikit sagu ke dalam mangkuk atau gelas. 2. Tuang gula melaka yang pekat. Kalau suka rasa...

Chicken Chop yang mudah dan sedap

Dinner chicken chop resepi sauce nya dari sahabat baik saya, Zulaifha. Cikgu KH-Ert ni, memang terror masak. Sahabat saya grill kan ayam, tapi saya goreng disebabkan kurang kerajinan hihihi... Chicken Chop Oleh : Surianti Ramli Bahan2 : Ayam : 5 keping paha ayam (buang tulangnya) 5 ulas bawang putih dipotong dadu 2 sb serbuk lada putih 2 biji telur dipukul dengan garfu Serbuk roti secukupnya (bread crumb ini boleh dibeli dikedai peralatan bakeri) Sedikit tepung gandum -gaulkan ayam dengan bawang putih dan lada putih, perap 1 - 2 jam. -gaulkan ayam dengan tepung gandum. -celupkan ayam dalam telur. -golekkan dalam serbuk roti sepenuhnya. -goreng dalam minyak panas hingga masak. *kalau tak mahu buat cara diatas, boleh juga salutkan ayam dengan tepung goreng ayam Adabi, Bestari dll, kemudiannya goreng hingga masak. Sauce/Kuah Chicken Chop : 5 ulas bawang putih 2 labu bawang besar 1 cawan Demi-Glace Brown Sauce jenama Knorr 3 cawan air 5 - 7 biji cendawan butan...