JOM FOLLOW JADI KAWAN. TQVM SUPPORT JENDELA DAPUR SURIANTI

Jom follow dan jadi sahabat. Tinggalkan jejak anda untuk saya follow kembali.

Nak cari resepi apa ya..taip di sini

Thursday, September 11, 2014

Kek Butter Pandan Cappucino....walla sedap !

Buat kek lagi hari ni...kali ni resepi dari kawan fb, Rozilah Abdullah. Memang pakar masak pun. Tak rugi mencuba resepi-resepi dari Rozilah. Sedap betul keknya. Masa tengah bakar tu, harum mewangi satu rumah dengan wangian pandan dan cappucino. Tak sabar-sabar nak merasa, asyik2 ulang tengok oven. Bila nak siap bakar ni...hihihi...teruja.  Ok jom kita semak resepinya.




Kek Butter Pandan Cappucino
Sumber : Rozilah Abdullah
Dicuba oleh : Surianti Ramli

Bahan2

225 gram butter
225 gram gula (Sue letak 150g)
225 gram tepung superfine
(saya tambah 1/2 sudu teh baking soda +
1/2 sudu teh baking powder). Ayak.
4 biji telur saiz A
3 sudu makan susu cair
2 sudu makan pandan paste (+ pewarna hijau)
2 sudu makan cappucino emulco
sedikit esen vanila

Cara2 :

Pukul butter dan gula hingga berubah warnanya menjadi pucat.
Tambah telur sebiji demi sebiji.
Masukkan esen vanila.
Masukkan tepung berselangseli dgn susu cair.
Bahagikan kpd 2 bahagian iaitu pandan dan cappucino.
Sudukan adunan ke dlm loyang bersaiz 8x8 berselang seli secara bertindih. Buat hingga selesai.
Bakar dlm oven bersuhu 160° celsius selama 45 minit (ikut oven masing2).
*Sue bakar pada suhu 175'C selama 45 minit.
Keluarkan dr oven. Pastikan kek dah agak renggang dr loyang sebelum diterbalikkan ke atas rak.