JOM FOLLOW JADI KAWAN. TQVM SUPPORT JENDELA DAPUR SURIANTI

Jom follow dan jadi sahabat. Tinggalkan jejak anda untuk saya follow kembali.

Nak cari resepi apa ya..taip di sini

Thursday, November 17, 2016

Kek Pisang terlajak sedap

Bismillahirrahmanirrahim..
Antara kek pisang yang wajib dicuba. Sedap & memang sedap.
Kek Pisang Gebu
Oleh : Surianti Ramli

Bahan-bahan :
225 g butter
200 g gula kastor
4 biji telur gred A
150 gm susu segar
150 gm pisang ranum yang dilecek (saya guna pisang emas)
300 g tepung gandum*
1 sudu kecil baking powder*
1/2 sudu kecil soda bikarbonat*
50 g badam cincang
50 g coklat rice
(bahan bertanda * disatukan dan diayak)
Hiasan (tabur di atas) :
2 biji pisang ( dihiris bulat letak atas kek)
1/4 cawan hirisan badam

Cara penyediaan :
Pukul butter dan gula hingga kembang.
Masukkan telur satu per satu sambil dipukul lagi.
Masukkan bahan ayak dan susu berselang seli hingga habis sambil dipukul perlahan.
Matikan mixer dan masukkan pisang lecek, coklat rice dan badam cincang. Gaul sebati dengan spatula.
Tuangkan ke dalam loyang saiz 8x8 inci yang telah digris dan dialas.
Ratakan adunan dan susun hirisan pisang di atasnya dan tabur hirisan badam.
Bakar dalam oven yang telah dipanaskan terlebih dahulu pada suhu 160C selama 50 minit/hingga masak.
(Bergantung pada suhu & jenis oven masing-masing)