Bismillahirrahmanirrahim...
Hasil berjalan2 ke blog Barat, terjumpa resepi ini. Egg Muffins ni ala2 quiche juga, hanya tiada crust (kulit) seperti quiche. Resepinya mudah saja dan kita boleh ubah suai mengikut citarasa sendiri.
Cheesy Egg Muffins
Oleh : Surianti Ramli
Oleh : Surianti Ramli
Bahan-bahan :
5 biji telur gred A
1/4 cawan susu segar
1/2 kiub pati ayam
1/2 cawan isi ayam dipotong dadu
1/2 batang karot didadu kecil
1 batang daun sup/daun bawang dihiris halus
1 biji bawang besar didadu
1 sudu kecil lada hitam
Secubit garam
Cheese parut mozarella
Sedikit mentega untuk disapu pada loyang muffin
5 biji telur gred A
1/4 cawan susu segar
1/2 kiub pati ayam
1/2 cawan isi ayam dipotong dadu
1/2 batang karot didadu kecil
1 batang daun sup/daun bawang dihiris halus
1 biji bawang besar didadu
1 sudu kecil lada hitam
Secubit garam
Cheese parut mozarella
Sedikit mentega untuk disapu pada loyang muffin
Cara penyediaan:
1. Satukan semua bahan (kecuali cheese mozarella). Pukul sebati dengan garfu. Ketepikan.
2. Panaskan oven terlebih dahulu, sapukan loyang muffin dengan sedikit mentega.
3. Masukkan adunan ke dalam loyang muffin hingga hampir separas loyang. Tabur cheese. Jika sukakan cheese, boleh letak banyak.
4. Bakar egg muffins hingga masak mengikut suhu oven masing-masing. (Oven saya suhunya 160'C selama 30 minit)
1. Satukan semua bahan (kecuali cheese mozarella). Pukul sebati dengan garfu. Ketepikan.
2. Panaskan oven terlebih dahulu, sapukan loyang muffin dengan sedikit mentega.
3. Masukkan adunan ke dalam loyang muffin hingga hampir separas loyang. Tabur cheese. Jika sukakan cheese, boleh letak banyak.
4. Bakar egg muffins hingga masak mengikut suhu oven masing-masing. (Oven saya suhunya 160'C selama 30 minit)
Yummy !
Sesuai untuk dinner, breakfast & boleh juga dimakan dengan nasi.
Sesuai untuk dinner, breakfast & boleh juga dimakan dengan nasi.
No comments:
Post a Comment