Bismillahirrahmanirrahim..
Kari ikan in da house, mungkin dapat dijadikan idea utk kwn2 yang belum masak.
Kari ikan in da house, mungkin dapat dijadikan idea utk kwn2 yang belum masak.
Kari Ikan
Oleh : Surianti Ramli
Oleh : Surianti Ramli
Bahan-bahan :
4 ketul ikan ploktan/tenggiri atau apa2 jenis ikan
1 cawan santan pekat
2 sb rempah kari ikan
1 sb cili serbuk
5 ulas bawang merah (dikisar)
3 ulas bawang putih (dikisar)
2 ulas bawang merah (dihiris untuk tumis)
2 ulas bawang putih (dihiris untuk tumis)
1 sudu besar halba campur
2 batang daun kari
Bendi
Buah tomato dipotong empat
Cili hijau
Air secukupnya (anggaran 1 1/2 - 2 cawan)
Minyak untuk menumis
2 - 3 sb air asam jawa
Garam secukup rasa
-Ikan dicuci bersih & perahkan 2 - 3 biji limau kasturi ke atasnya, biar sekejap dan bilas untuk menghilangkan bau hanyir.
-rempah kari ikan dan serbuk cili dicampur dengan bawang kisar dan sedikit air hingga menjadi pes yang pekat.
4 ketul ikan ploktan/tenggiri atau apa2 jenis ikan
1 cawan santan pekat
2 sb rempah kari ikan
1 sb cili serbuk
5 ulas bawang merah (dikisar)
3 ulas bawang putih (dikisar)
2 ulas bawang merah (dihiris untuk tumis)
2 ulas bawang putih (dihiris untuk tumis)
1 sudu besar halba campur
2 batang daun kari
Bendi
Buah tomato dipotong empat
Cili hijau
Air secukupnya (anggaran 1 1/2 - 2 cawan)
Minyak untuk menumis
2 - 3 sb air asam jawa
Garam secukup rasa
-Ikan dicuci bersih & perahkan 2 - 3 biji limau kasturi ke atasnya, biar sekejap dan bilas untuk menghilangkan bau hanyir.
-rempah kari ikan dan serbuk cili dicampur dengan bawang kisar dan sedikit air hingga menjadi pes yang pekat.
Cara masak :
1. Panaskan minyak, tumiskan bawang dan daun kari hingga harum dan kekuningan. Masukkan halba campur. Kacau sekejap.
2. Masukkan paste rempah kari dan cili serbuk. Masak dalam api perlahan hingga rempah betul-betul masak dan pecah minyak.
3. Masukkan ikan. Balik-balikkan ikan dalam rempah sekejap supaya rempahnya menyerap masuk. Angkat ikan tadi dan ketepikan.
4. Masukkan santan pekat bersama sedikit air, sedikit air asam jawa dan secubit garam. (Air asam jawa jangan terlalu banyak, nanti kuahnya masam)
5. Masak hingga mendidih, barulah dimasukkan kembali kepala ikan tadi. Biarkan dalam api perlahan hingga kepala ikan masak.
6. Masukkan bendi dan cili hijau. Didihkan sekejap. Akhir sekali masukkan buah tomato dan terus matikan api.
1. Panaskan minyak, tumiskan bawang dan daun kari hingga harum dan kekuningan. Masukkan halba campur. Kacau sekejap.
2. Masukkan paste rempah kari dan cili serbuk. Masak dalam api perlahan hingga rempah betul-betul masak dan pecah minyak.
3. Masukkan ikan. Balik-balikkan ikan dalam rempah sekejap supaya rempahnya menyerap masuk. Angkat ikan tadi dan ketepikan.
4. Masukkan santan pekat bersama sedikit air, sedikit air asam jawa dan secubit garam. (Air asam jawa jangan terlalu banyak, nanti kuahnya masam)
5. Masak hingga mendidih, barulah dimasukkan kembali kepala ikan tadi. Biarkan dalam api perlahan hingga kepala ikan masak.
6. Masukkan bendi dan cili hijau. Didihkan sekejap. Akhir sekali masukkan buah tomato dan terus matikan api.
Sedia dihidang.
No comments:
Post a Comment