Bismillahirrahmanirrahim..
Marathon biskut raya ke 4.
Biskut tart ini ada Sue kongsikan dalam Aroma edisi raya Julai 2016.
Tak ada lagi biskut yang ke 5 sebab nak buat almond london, cuma sempat salut badam & bakar. Tak sempat salut coklat dah.
Marathon biskut raya ke 4.
Biskut tart ini ada Sue kongsikan dalam Aroma edisi raya Julai 2016.
Tak ada lagi biskut yang ke 5 sebab nak buat almond london, cuma sempat salut badam & bakar. Tak sempat salut coklat dah.
Tart Cik Siti
Oleh : Surianti Ramli
Oleh : Surianti Ramli
Bahan A :
125 gm mentega
30 gm gula kastor
1 biji kuning telur
1 sudu kecil esen vanilla
125 gm mentega
30 gm gula kastor
1 biji kuning telur
1 sudu kecil esen vanilla
Bahan B (diayak) :
200 gm tepung gandum
20 gm tepung jagung
200 gm tepung gandum
20 gm tepung jagung
Bahan C :
Jem nanas digentel bulat sebesar guli
Jem nanas digentel bulat sebesar guli
Cara penyediaan :
1. Bahan A dipukul sebati menggunakan senduk kayu.
2. Masukkan bahan B sedikit demi sedikit sambil menguli hingga menjadi doh.
3. Canai doh dan terap menggunakan acuan bunga pecah 5 atau 6.
4. Masukkan tart ke dalam cawan kertas. Tekan sedikit bahagian tengahnya hingga terbentuk bulat. Letakkan jem dan tekan sedikit dengan berhati-hati.
5. Panaskan ketuhar terlebih dahulu selama 10 minit, baru dibakar tart hingga masak pada suhu 160’C selama 23 minit.
1. Bahan A dipukul sebati menggunakan senduk kayu.
2. Masukkan bahan B sedikit demi sedikit sambil menguli hingga menjadi doh.
3. Canai doh dan terap menggunakan acuan bunga pecah 5 atau 6.
4. Masukkan tart ke dalam cawan kertas. Tekan sedikit bahagian tengahnya hingga terbentuk bulat. Letakkan jem dan tekan sedikit dengan berhati-hati.
5. Panaskan ketuhar terlebih dahulu selama 10 minit, baru dibakar tart hingga masak pada suhu 160’C selama 23 minit.
No comments:
Post a Comment