JOM FOLLOW JADI KAWAN. TQVM SUPPORT JENDELA DAPUR SURIANTI

Jom follow dan jadi sahabat. Tinggalkan jejak anda untuk saya follow kembali.

Nak cari resepi apa ya..taip di sini

Wednesday, July 13, 2016

Biskut Peanut Butter sedap resepi orang lama

Bismillahirrahmanirrahim..
Selepas siapkan tempahan biskut kwn2, ini lah biskut raya Sue yang pertama, dibuat 3 hari sebelum hari raya.
Sue sukakan biskut dulu2. Biskut org lama, menggamit nostalgia. Dulu biasa org gunakan marjerin planta tapi Sue gunakan daisy kali ini.

Biskut Peanut Butter
Oleh : Surianti Ramli
Bahan-bahan :
3/4 cawan mentega kacang halus
1/2 cawan mentega (saya guna marjerin daisy)
1/2 cawan gula kastor
2 cawan tepung gandum (ayak)
*beberapa sudu tepung jika doh masih lembik
Bahan hiasan :
Kismis hitam
Cara penyediaan :
1. Satukan mentega kacang, mentega dan gula. Pukul sebati.
2. Masukkan tepung sedikit demi sedikit sambil menguli. Jika adunan tidak melekat ditangan, tak perlu habiskan tepung. Tapi jika adunan masih lembek, boleh tambah beberapa sudu tepung gandum hingga mendapat doh yang cantik.
3. Sapu sedikit mentega pada acuan untuk mengelakkan biskut melekat. Letakkan kismis hitam pada dasarnya dan masukkan doh. Tekan hingga padat. Ulang proses yang sama hingga selesai.
4. Bakar biskut pada suhu 150'C - 180'C selama 25-30 minit mengikut jenis oven masing-masing.
5. Biar hingga biskut sejuk dan keluarkan dari acuan dengan berhati-hati.