Bismillahirrahmanirrahim..
Selepas siapkan tempahan biskut kwn2, ini lah biskut raya Sue yang pertama, dibuat 3 hari sebelum hari raya.
Sue sukakan biskut dulu2. Biskut org lama, menggamit nostalgia. Dulu biasa org gunakan marjerin planta tapi Sue gunakan daisy kali ini.
Selepas siapkan tempahan biskut kwn2, ini lah biskut raya Sue yang pertama, dibuat 3 hari sebelum hari raya.
Sue sukakan biskut dulu2. Biskut org lama, menggamit nostalgia. Dulu biasa org gunakan marjerin planta tapi Sue gunakan daisy kali ini.
Biskut Peanut Butter
Oleh : Surianti Ramli
Oleh : Surianti Ramli
Bahan-bahan :
3/4 cawan mentega kacang halus
1/2 cawan mentega (saya guna marjerin daisy)
1/2 cawan gula kastor
2 cawan tepung gandum (ayak)
*beberapa sudu tepung jika doh masih lembik
3/4 cawan mentega kacang halus
1/2 cawan mentega (saya guna marjerin daisy)
1/2 cawan gula kastor
2 cawan tepung gandum (ayak)
*beberapa sudu tepung jika doh masih lembik
Bahan hiasan :
Kismis hitam
Kismis hitam
Cara penyediaan :
1. Satukan mentega kacang, mentega dan gula. Pukul sebati.
2. Masukkan tepung sedikit demi sedikit sambil menguli. Jika adunan tidak melekat ditangan, tak perlu habiskan tepung. Tapi jika adunan masih lembek, boleh tambah beberapa sudu tepung gandum hingga mendapat doh yang cantik.
3. Sapu sedikit mentega pada acuan untuk mengelakkan biskut melekat. Letakkan kismis hitam pada dasarnya dan masukkan doh. Tekan hingga padat. Ulang proses yang sama hingga selesai.
4. Bakar biskut pada suhu 150'C - 180'C selama 25-30 minit mengikut jenis oven masing-masing.
5. Biar hingga biskut sejuk dan keluarkan dari acuan dengan berhati-hati.
1. Satukan mentega kacang, mentega dan gula. Pukul sebati.
2. Masukkan tepung sedikit demi sedikit sambil menguli. Jika adunan tidak melekat ditangan, tak perlu habiskan tepung. Tapi jika adunan masih lembek, boleh tambah beberapa sudu tepung gandum hingga mendapat doh yang cantik.
3. Sapu sedikit mentega pada acuan untuk mengelakkan biskut melekat. Letakkan kismis hitam pada dasarnya dan masukkan doh. Tekan hingga padat. Ulang proses yang sama hingga selesai.
4. Bakar biskut pada suhu 150'C - 180'C selama 25-30 minit mengikut jenis oven masing-masing.
5. Biar hingga biskut sejuk dan keluarkan dari acuan dengan berhati-hati.
Kenapa x buat vd biskut peanut butter ni ...kat utube x de lagi
ReplyDeleteAaahh aahh btul2.. Saya tercari2 resepi pinat bata ne..
ReplyDeleteGempak la biskut ni
ReplyDeleteSuka kuih ni...
ReplyDelete1 adunan blh dapat berapa biji anggaran dia ye
ReplyDeleteAsyik melekat pada acuan. Rasa give up nak buat lagi
ReplyDeleteAcuan kena letak oles butter atau majerin. Lps tu letak kismis di tengah.baru letak adunan. Nk lagi sedap campur tepung jagubg sikit utk rapuh.
DeleteAssalamualaikum..nk tanya rangup x ?
ReplyDeleteSuka sngt kuih ni...
ReplyDeleteMcm mna nk bg sng kuih tu kluar dari acuan bila ketuk x nk hancur
ReplyDeleteShare ya tksh
ReplyDelete