JOM FOLLOW JADI KAWAN. TQVM SUPPORT JENDELA DAPUR SURIANTI

Jom follow dan jadi sahabat. Tinggalkan jejak anda untuk saya follow kembali.

Nak cari resepi apa ya..taip di sini

Thursday, June 2, 2016

Marble Butter cake yang sedap, tak jemu dimakan dan tutorial membuat belang pada kek

Bismillahirrahmanirrahim...
Blog hampir bersawang, Sue sibuk dengan projek biskut raya,  alhamdulillah hari ini berkesempatan update blog.
Cerita beberapa minggu lepas,setelah balik kenduri, masih lapar. Buatlah kek ni.. sebenarnya resepi ini sama saja seperti kek marble biasa. Menggunakan resepi basic cake.




Marble Butter Cake (loyang bulat 8 inci)
Oleh : Surianti Ramli

Bahan-bahan :
225 g butter (saya guna unsalted Anchor)
200 g gula castor 
4 biji telur gred A
1 sk esen vanila
50 ml susu segar
225 g tepung superfine *
1 sk baking powder *
2 sb serbuk koko

Bahan bertanda * di atas disatukan dan diayak

Cara penyediaan :
- pukul butter dan gula hingga kembang dan warnanya berubah menjadi pucat. -masukkan telur satu persatu sambil dipukul lagi.
-masukkan esen vanila.
-masukkan susu segar berselang seli dengan bahan ayak hingga habis. Kacau sebati.
-bahagikan adunan kepada 2 bahagian. Letakkan serbuk koko dan warna asal.
-griskan loyang. Alas dengan baking paper dan gris sekali lagi.
- tindan adunan berselang seli warna ke dalam loyang hingga habis.
-panaskan dahulu oven dan bakar hingga masak (lain oven, lainlah suhu dan masa membakar. Jgn nnt ada yang ckp keknya tak masak sbb ikut suhu oven Sue ya..kikiki...Oven Sue suhunya 160'C selama 50 minit)
- angkat kek dan sejukkan di redai.

*********************************************************************************************************************************
Di bawah ini Sue kongsikan tutorial step by step membuat belang pada kek marble, sebagai memenuhi permintaan kawan2..yang dah teror tu abaikan je ya..

Step 1 : Letak 3 sudu adunan plain pada tengah loyang, tindan 3 sudu adunan coklat di atasnya. Tak perlu ratakan kerana nanti dia akan merebak sendiri ke tepi.
Step 2 : Bila adunan tinggal separuh, letak 2 sudu sahaja adunan berselang seli plain & coklat.
Step 3 : Bila adunan hampir habis, letak 1 sudu sahaja berselang seli plain & coklat. Buat hingga habis. Hentakkan loyang sekali atau dua kali. Kalau suka boleh lorekkan dengan lidi sebelum dibakar. Tapi kalau tak lorek pun dah cantik marblenya.
Selamat mencuba !