Skip to main content

Karipap Pusing Step by Step

Bismillahirrahmanirrahim..


Utk resepi & langkah2 boleh view gambar. Ini cara emak Sue buat karipap pusing, memang buat niaga. Tapi sangatlah berbeza kualiti dan rupa dengan yang Sue buat ni. Apa pun, perlu banyak latihan untuk menjadikannya kemas kerana karipap pusing ni agak banyak kerenah berbanding karipap biasa. Salah buat, nanti tak nampak pusingnya. Atau pun bila digoreng hanya jadi rangka, habis terkeluar inti. Sue sendiri pun buat berkali2, dah berkilo tepung masuk tong sampah. Kelakar pun ada juga, bila tengok emak buat nampak senang. Seperti Sue sebut tadi, mesti selalu latih untuk nampak cantik dan sedap. Maaf kawan-kawan, kali ini gambar semua pakai handphone je gara-gara bateri kamera habis tak sedar. Tak sempat nak cas semula.

Karipap Pusing step by step (cara emak saya)
Oleh : Surianti Ramli

Doh A
2 cawan tepung gandum
1/4 cawan minyak masak 
1/2 cawan air sejuk dari peti ais
Secubit garam
-panaskan minyak, buat lubang pada bahagian tengah besen yang mengandungi tepung. Tuang minyak panas dan gaul dengan senduk kayu hingga rata. Kemudian ramas hingga menjadi seperti serbuk roti. Masukkan garam dan tuang air sejuk sedikit demi sedikit sambil menguli hingga tidak melekat di tangan. Tak perlu habiskan air jika doh telah cantik.


Doh B
1 1/4 cawan tepung gandum
2 sb shortening
1 sb mentega
-satukan semua bahan dan uli sebati hingga boleh dikepal. Jika doh belum cantik lagi (berderai), tambahkan sedikit mentega.



1. Doh A dan Doh B yang telah siap diuli.
2. Bulatkan kepada 8 bahagian bagi setiap jenis.
3. Gelekkan doh A dan masukkan B.
4. Tutup dengan kemas.

5. Gelekkan doh.
6. Ambil pisau dan potong sedikit dari tengah. Langkah seterusnya boleh lihat pada gambar 6, 7, 8.

*ini cara emak saya buat

Langkah seterusnya pada gambar 9, 10, 11, 12.

Langkah seterusnya boleh lihat gambar 13 - 16.
Jangan gelek terlalu nipis, nanti jadi pecah selepas kita masukkan inti.

Masukkan inti dan kelim.
Inti terpulang pada citarasa sendiri.

Selepas digoreng, memang hasilnya tak secantik yang emak Sue buat. Tapi alhamdulillah, anak2 cakap sedap. 



Comments

  1. Wah..nnti mau try la..bwat utk suami.. tQ sis

    ReplyDelete
  2. Minta izin guna resepi ya surianti.

    ReplyDelete
  3. kalau tak letak shortening xpe ke?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Boleh ganti dengan unsalted butter atau extra margerin. Tak pun 1/4 minyak masak (tak perlu panaskan)

      Delete

Post a Comment

Popular posts from this blog

Spaghetti yang sedap

Title post kali ni, masuk bakul angkat bakul sendiri hehehe....resepinya biasa-biasa je..tapi menjadi kesukaan anak-anak. Sampai tak makan nasi langsung disebabkan makan spaghetti ni. Alhamdulillah. Bahan-bahan : 1 paket spaghetti 1 tin sos prego tradisional 1 biji buah tomato bersaiz besar dipotong dadu (jika kecil, gunakan 2 biji buah tomato) 1 labu bawang holland dipotong dadu (kalau tiada, gantikan dengan bawang besar) 5 ulas bawang putih dipotong dadu 6 batang sosej dihiris nipis 1 keping daging kisar Ramlee Cendawan butang dipotong kecil ( terpulang kesukaan anda, saya gunakan 7 biji cendawan butang dalam tin) Garam Gula Air secukupnya 2 sudu besar daun oregano (boleh dibeli dalam botol dipasaraya) Minyak zaitun Cara masak : Spaghetti Didihkan air, campurkan 2 sudu minyak zaitun dan garam. Celur spaghetti hingga lembut, anggaran masa 7 - 8 minit. Toskan dan lalukan air biasa sekejap. Kuah spaghetti 1. Panaskan sedikit minyak zaitu...

Sagu Gula Melaka mudah dan sangat sedap

Bismillahirrahmanirrahim, Hari ini masak sup ayam untuk orang yang baru baik demam, dessert nya pula yang mudah saja. Biasanya Sue buat banyak dan simpan dalam peti ais, makan sejuk-sejuk, sedap ! Sagu Gula Melaka Oleh : Surianti Ramli Bahan sagu : 1 cawan sagu (dibilas dengan air dan toskan) 3 cawan air 5 titis pewarna sirap ros -didihkan air, masukkan pewarna sirap ros dan sagu. Masak dalam api perlahan dan sentiasa dikacau hingga sagu menjadi kembang dan hilang semua putihnya. Sejukkan dalam loyang. Bahan Gula Melaka : 1 ketul gula melaka (saya pakai yang jenis besar, beratnya 250 gm) 1 cawan air 1 helai daun pandan disimpul -masak semuanya dalam api perlahan hingga gula melaka cair sepenuhnya dan menjadi pekat. Sejukkan. Bahan lain : 1 tin susu cair (susu tak perlu dimasak) *boleh juga gantikan susu dengan santan yang dimasak sekejap dengan secubit garam Cara penyediaan : 1. Sendukkan sedikit sagu ke dalam mangkuk atau gelas. 2. Tuang gula melaka yang pekat. Kalau suka rasa...

Chicken Chop yang mudah dan sedap

Dinner chicken chop resepi sauce nya dari sahabat baik saya, Zulaifha. Cikgu KH-Ert ni, memang terror masak. Sahabat saya grill kan ayam, tapi saya goreng disebabkan kurang kerajinan hihihi... Chicken Chop Oleh : Surianti Ramli Bahan2 : Ayam : 5 keping paha ayam (buang tulangnya) 5 ulas bawang putih dipotong dadu 2 sb serbuk lada putih 2 biji telur dipukul dengan garfu Serbuk roti secukupnya (bread crumb ini boleh dibeli dikedai peralatan bakeri) Sedikit tepung gandum -gaulkan ayam dengan bawang putih dan lada putih, perap 1 - 2 jam. -gaulkan ayam dengan tepung gandum. -celupkan ayam dalam telur. -golekkan dalam serbuk roti sepenuhnya. -goreng dalam minyak panas hingga masak. *kalau tak mahu buat cara diatas, boleh juga salutkan ayam dengan tepung goreng ayam Adabi, Bestari dll, kemudiannya goreng hingga masak. Sauce/Kuah Chicken Chop : 5 ulas bawang putih 2 labu bawang besar 1 cawan Demi-Glace Brown Sauce jenama Knorr 3 cawan air 5 - 7 biji cendawan butan...