Bismillahirrahmanirrahim..
Utk resepi & langkah2 boleh view gambar. Ini cara emak Sue buat karipap pusing, memang buat niaga. Tapi sangatlah berbeza kualiti dan rupa dengan yang Sue buat ni. Apa pun, perlu banyak latihan untuk menjadikannya kemas kerana karipap pusing ni agak banyak kerenah berbanding karipap biasa. Salah buat, nanti tak nampak pusingnya. Atau pun bila digoreng hanya jadi rangka, habis terkeluar inti. Sue sendiri pun buat berkali2, dah berkilo tepung masuk tong sampah. Kelakar pun ada juga, bila tengok emak buat nampak senang. Seperti Sue sebut tadi, mesti selalu latih untuk nampak cantik dan sedap. Maaf kawan-kawan, kali ini gambar semua pakai handphone je gara-gara bateri kamera habis tak sedar. Tak sempat nak cas semula.
Karipap Pusing step by step (cara emak saya)
Oleh : Surianti Ramli
Doh A
2 cawan tepung gandum
1/4 cawan minyak masak
1/2 cawan air sejuk dari peti ais
Secubit garam
-panaskan minyak, buat lubang pada bahagian tengah besen yang mengandungi tepung. Tuang minyak panas dan gaul dengan senduk kayu hingga rata. Kemudian ramas hingga menjadi seperti serbuk roti. Masukkan garam dan tuang air sejuk sedikit demi sedikit sambil menguli hingga tidak melekat di tangan. Tak perlu habiskan air jika doh telah cantik.
Utk resepi & langkah2 boleh view gambar. Ini cara emak Sue buat karipap pusing, memang buat niaga. Tapi sangatlah berbeza kualiti dan rupa dengan yang Sue buat ni. Apa pun, perlu banyak latihan untuk menjadikannya kemas kerana karipap pusing ni agak banyak kerenah berbanding karipap biasa. Salah buat, nanti tak nampak pusingnya. Atau pun bila digoreng hanya jadi rangka, habis terkeluar inti. Sue sendiri pun buat berkali2, dah berkilo tepung masuk tong sampah. Kelakar pun ada juga, bila tengok emak buat nampak senang. Seperti Sue sebut tadi, mesti selalu latih untuk nampak cantik dan sedap. Maaf kawan-kawan, kali ini gambar semua pakai handphone je gara-gara bateri kamera habis tak sedar. Tak sempat nak cas semula.
Karipap Pusing step by step (cara emak saya)
Oleh : Surianti Ramli
Doh A
2 cawan tepung gandum
1/4 cawan minyak masak
1/2 cawan air sejuk dari peti ais
Secubit garam
-panaskan minyak, buat lubang pada bahagian tengah besen yang mengandungi tepung. Tuang minyak panas dan gaul dengan senduk kayu hingga rata. Kemudian ramas hingga menjadi seperti serbuk roti. Masukkan garam dan tuang air sejuk sedikit demi sedikit sambil menguli hingga tidak melekat di tangan. Tak perlu habiskan air jika doh telah cantik.
Doh B
1 1/4 cawan tepung gandum
2 sb shortening
1 sb mentega
-satukan semua bahan dan uli sebati hingga boleh dikepal. Jika doh belum cantik lagi (berderai), tambahkan sedikit mentega.
1 1/4 cawan tepung gandum
2 sb shortening
1 sb mentega
-satukan semua bahan dan uli sebati hingga boleh dikepal. Jika doh belum cantik lagi (berderai), tambahkan sedikit mentega.
1. Doh A dan Doh B yang telah siap diuli.
2. Bulatkan kepada 8 bahagian bagi setiap jenis.
3. Gelekkan doh A dan masukkan B.
4. Tutup dengan kemas.
2. Bulatkan kepada 8 bahagian bagi setiap jenis.
3. Gelekkan doh A dan masukkan B.
4. Tutup dengan kemas.
5. Gelekkan doh.
6. Ambil pisau dan potong sedikit dari tengah. Langkah seterusnya boleh lihat pada gambar 6, 7, 8.
*ini cara emak saya buat
6. Ambil pisau dan potong sedikit dari tengah. Langkah seterusnya boleh lihat pada gambar 6, 7, 8.
*ini cara emak saya buat
Langkah seterusnya pada gambar 9, 10, 11, 12.
Langkah seterusnya boleh lihat gambar 13 - 16.
Jangan gelek terlalu nipis, nanti jadi pecah selepas kita masukkan inti.
Jangan gelek terlalu nipis, nanti jadi pecah selepas kita masukkan inti.
Masukkan inti dan kelim.
Inti terpulang pada citarasa sendiri.
Inti terpulang pada citarasa sendiri.
Selepas digoreng, memang hasilnya tak secantik yang emak Sue buat. Tapi alhamdulillah, anak2 cakap sedap.
Wah..nnti mau try la..bwat utk suami.. tQ sis
ReplyDeleteMinta izin guna resepi ya surianti.
ReplyDeletekalau tak letak shortening xpe ke?
ReplyDeleteBoleh ganti dengan unsalted butter atau extra margerin. Tak pun 1/4 minyak masak (tak perlu panaskan)
Delete