Bismillahirrahmanirrahim.. .
Antara kuih muih yang menjadi pilihan dalam bulan puasa, kali ini buat separuh dari adunan di bawah dan menggunakan acuan kecil-kecil. Senang tak perlu dipotong lagi. Kalau nak buat banyak, boleh gunakan loyang segiempat saiz 7 in x 7 in.
Kuih Lapis
Oleh : Surianti Ramli
(Loyang 7in x in)
Sukatan metrik
Bahan-bahan :
2 cawan tepung beras
4 cawan santan (hasil campuran santan pekat bersama air)
2 sb tepung gandum
2 sb tepung jagung
1 cawan gula pasir
1/2 sk garam
Pewarna merah + perisa ros
Cara penyediaan :
1. Satukan semua bahan di atas. Whisk sebati.
2. Tapiskan adunan.
3. Bahagikan adunan kepada dua bahagian. Satu dibiarkan pada warna asal, satu lagi dicampur pewarna merah dan sedikit perisa ros.
4. Sapukan loyang/acuan dengan minyak.
5. Panaskan periuk kukusan terlebih dulu. Tutup tudung periuk dengan kain tebal.
6. Mulakan melapis berselang seli putih dan merah mengikut kreativiti masing-masing. Setiap kali melapis, kukus selama 5 - 7 minit dalam api yang kuat. Ulangi proses yang sama hingga adunan habis. Pada lapisan terakhir, kukus selama 10 minit. Kemudian buka tudung periuk dan biarkan kuih dikukus selama 5 minit lagi tanpa tudung. Tujuannya untuk mengeringkan air pada permukaan kuih.
6. Tunggu sehingga betul-betul sejuk barulah dipotong/dikeluarkan dari acuan.
Antara kuih muih yang menjadi pilihan dalam bulan puasa, kali ini buat separuh dari adunan di bawah dan menggunakan acuan kecil-kecil. Senang tak perlu dipotong lagi. Kalau nak buat banyak, boleh gunakan loyang segiempat saiz 7 in x 7 in.
Kuih Lapis
Oleh : Surianti Ramli
(Loyang 7in x in)
Sukatan metrik
Bahan-bahan :
2 cawan tepung beras
4 cawan santan (hasil campuran santan pekat bersama air)
2 sb tepung gandum
2 sb tepung jagung
1 cawan gula pasir
1/2 sk garam
Pewarna merah + perisa ros
Cara penyediaan :
1. Satukan semua bahan di atas. Whisk sebati.
2. Tapiskan adunan.
3. Bahagikan adunan kepada dua bahagian. Satu dibiarkan pada warna asal, satu lagi dicampur pewarna merah dan sedikit perisa ros.
4. Sapukan loyang/acuan dengan minyak.
5. Panaskan periuk kukusan terlebih dulu. Tutup tudung periuk dengan kain tebal.
6. Mulakan melapis berselang seli putih dan merah mengikut kreativiti masing-masing. Setiap kali melapis, kukus selama 5 - 7 minit dalam api yang kuat. Ulangi proses yang sama hingga adunan habis. Pada lapisan terakhir, kukus selama 10 minit. Kemudian buka tudung periuk dan biarkan kuih dikukus selama 5 minit lagi tanpa tudung. Tujuannya untuk mengeringkan air pada permukaan kuih.
6. Tunggu sehingga betul-betul sejuk barulah dipotong/dikeluarkan dari acuan.
No comments:
Post a Comment