JOM FOLLOW JADI KAWAN. TQVM SUPPORT JENDELA DAPUR SURIANTI

Jom follow dan jadi sahabat. Tinggalkan jejak anda untuk saya follow kembali.

Nak cari resepi apa ya..taip di sini

Sunday, November 8, 2015

Roti Canai Homemade

Biasanya kalau kita beli, kita tidak tahu bahan yang digunakan..tapi kalau buat sendiri, boleh pakai bahan-bahan terpilih seperti minyak jagung dan mentega tanpa kolestrol..apa kata sesekali kita cuba, kan..



Bismillahirrahmanirrahim..
Roti Canai Homemade
Oleh : Surianti Ramli
Bahan A :
3 cawan tepung gandum
2 sb marjerin (saya guna daisy tanpa kolestrol)
2 sb gula
1 cawan air
1/2 sk garam
Bahan B :
3 sb marjerin
(digunakan sedikit untuk menyalut doh dan sebahagian lagi untuk menggoreng roti canai)
Sedikit minyak masak -saya guna minyak jagung
Cara penyediaan :
-satukan semua bahan A. Air dituang sikit-sikit dan uli hingga licin. Kelembutan doh adalah seperti kita membuat donut. Tak perlu habiskan air jika doh sudah tidak melekat di tangan. (Saya uli menggunakan mixer)
-bulatkan doh sebesar bola ping pong (ikut saiz kesukaan sendiri) dan salut setiap bulatan doh dengan sedikit marjerin. Perap semalaman atau 4 hingga 6 jam.
-ambil bebola doh dan renjis sedikit minyak. Tekan hingga jadi nipis dan boleh mula menebar. Lipat dan tekan sedikit hingga meleper, sedia digoreng dengan sedikit minyak atau marjerin.



Nota :
-kalau kurang mahir menebar, boleh juga menarik bebola doh supaya meregang dibelakang dulang dan lipat serta tekan2 sedikit sebelum digoreng.
-kalau nak buat frozen, goreng separuh masak, sejukkan dulu dan simpat dalam peti ais.