JOM FOLLOW JADI KAWAN. TQVM SUPPORT JENDELA DAPUR SURIANTI

Jom follow dan jadi sahabat. Tinggalkan jejak anda untuk saya follow kembali.

Nak cari resepi apa ya..taip di sini

Tuesday, November 24, 2015

Bingka Pandan Tumis yang mudah, harum wangi..sedap

Bismillahirrahmanirrahim..
Bingka Pandan atau pun kalau di utara disebut bengkang pandan..memang sedap..lemak-lemak manis. Dengan harum pandan, dengan bawang tumis tu..alahai..
Sebenarnya dah lama Sue nak masak bingka ni, tapi tertangguh disebabkan tidak berkesempatan. Kebetulan sekarang cuti sekolah, masa banyak dihabiskan dirumah dapatlah masak dan buat entry.




Bingka Pandan Tumis
Oleh : Surianti Ramli

Bahan-bahan :

Bahan kisar
2 cawan tepung gandum
1 cawan jus pandan (saya kisar 4 helai daun pandan bersama air dan tapis)
3 cawan santan (campuran dari 2 cawan santan pekat + 1 cawan air)
1 cawan gula pasir
3 biji telur
2 sb mentega
Secubit garam
1 - 2 titik pewarna hijau jika perlu
- satukan semua bahan di atas dan kisar hingga sebati. Ketepikan.

Bahan tumis
 3 - 5 ulas bawang merah
 2 sb mentega
-panaskan mentega hingga cair dan tumis bawang sehingga kekuningan dan garing.

Cara penyediaan :
Griskan loyang segiempat bersaiz 8inci x 8 inci dengan minyak atau pun mentega. Panaskan sekejap loyang di dalam oven dan tuangkan bahan tumis ke dasar loyang. Kemudian tuangkan bahan kisar perlahan-lahan. Bawang akan timbul dipermukaan. Panaskan oven dan bakar sehingga masak. (saya bakar selama 1 jam 10 minit dalam suhu 160'C)
Biarkan betul-betul sejuk barulah dipotong,anggaran 3- 4 jam setelah masak. Jika potong semasa panas, bingka akan jadi sedikit hancur.

Selamat mencuba, mudah saja.

*ada juga yang menggantikan bawang dengan menabur bijan diatasnya