JOM FOLLOW JADI KAWAN. TQVM SUPPORT JENDELA DAPUR SURIANTI

Jom follow dan jadi sahabat. Tinggalkan jejak anda untuk saya follow kembali.

Nak cari resepi apa ya..taip di sini

Saturday, November 29, 2014

Roti Jala yang kekal lembut dan sedap

Walau pun seharian, roti jala ni tetap mengekalkan kelembutan dan kesedapannya. Sedap dimakan dengan kari ayam atau pun kari daging. Alhamdulillah anak-anak dan hubby suka.
Ini juga Sue masak waktu berada di kampung.


Roti Jala
Oleh : Surianti Ramli

Bahan-bahan :
3 cawan tepung gandum
3 1/2 cawan air
1/2 cawan minyak masak
2 biji telur gred A
Secubit garam
Sedikit pewarna kuning
-Adun sebati semua bahan di atas. Sue masukkan dalam blender dan kisar. Kemudiannya, tapis.

Bahan lain :
-sedikit mentega untuk di griskan pada kuali
-sehelai daun pandan untuk menyapu mentega (sebagai ganti kepada berus)
-acuan roti jala berbentuk corong (boleh dibeli di kedai barang plastik dengan harga rm1.30 sahaja)

Cara penyediaan :
1. Griskan sedikit mentega pada kuali leper.
2. Tunggu sehingga kuali panas dalam api sederhana. Isikan roti jala ke dalam acuan dan buat gerakan membulat yang kecil-kecil hingga membentuk satu bulatan yang besar, anggaran diameter 6 inci. (Saiz terpulang pada kesukaan anda). Tunggu sehingga masak, sekejap saja anggaran 2 minit. Setelah masak, tidak perlu kalih roti jala. Terus angkat dan lipat.
3. Ulangi proses ini sehingga habis.

*tips penting : sebelum anda menjala pada kuali, pastikan adunan dapat turun dari corong acuan dengan lancar secara jaluran panjang, bukannya menitis. Jika menitis, membentuk titik seperti bedak sejuk, bermakna adunan anda terlalu pekat. Tambahkan air sedikit-sedikit dan kacau sebati.