JOM FOLLOW JADI KAWAN. TQVM SUPPORT JENDELA DAPUR SURIANTI

Jom follow dan jadi sahabat. Tinggalkan jejak anda untuk saya follow kembali.

Nak cari resepi apa ya..taip di sini

Saturday, November 15, 2014

Apam Snow White mudah

Dah lama Sue tak masak apam. Sebelum ini, Sue pernah buat apam beras. Letak warna pink, putih dan hijau. Resepinya lebih kurang dengan ini juga, tapi ada kelainan sedikit. Rasa macam sedap je bila teringat nak makan apam. Akhirnya terhasillah apam snow white ni setelah berjalan-jalan ke dapur Myresepi.
Yummy ! Makan dengan kelapa parut. Lawan dengan milo panas. Waktu hujan pulak, lapar. Asyik makan je hihihi...





Apam Snow White
Sumber : qnq0910 (Myresepi)
Dicuba oleh : Surianti Ramli

3 cawan tepung beras
1 cawan tepung gandum
2 cawan gula pasir
1 packet mauripan@ibu roti
2 cawan nasi
3 cawan air

Cara-cara
-masukkan semua bahan ke dalam mangkuk yg sederhana besar kecuali nasi dan air.
-gaul bahan tersebut dan ketepikan sementara waktu.
-kisar/blend nasi dengan air sampai betul2 hancur.
-campurkan nasi yg telah diblend dengan bahan yg telah digaul tadi dan sebatikan adunan.
-biarkan adunan mesra selama satu jam, adunan akan mengembang selepas itu.
-selepas satu jam, isikan adunan ke dalam acuan jeli/agar2 dan kukus dalam pengukus yang telah dipanaskan terlebih dahulu dalam 10-15minit.

note: sapukan acuan dengan sedikit minyak sebelum mengukus supaya hasilnya mengikut bentuk acuan bila dikeluarkan.

#catatan Sue : adunan ini menghasilkan lebih kurang 100 biji apam menggunakan acuan lompang. Sue buat separuh saja dari adunan di atas sebab takut tak habis kalau terlalu banyak. Rupanya, sekejap saja dah kosong pinggan. Lain kali kena buat satu adunan penuh.