JOM FOLLOW JADI KAWAN. TQVM SUPPORT JENDELA DAPUR SURIANTI

Jom follow dan jadi sahabat. Tinggalkan jejak anda untuk saya follow kembali.

Nak cari resepi apa ya..taip di sini

Saturday, November 1, 2014

Kek Pisang Coklat Urai

Sedap dan wangi !
Sue masak kek pisang ni beberapa hari lepas, entry tertangguh. Baru hari ini dapat postkan dalam blog. Resepinya Sue dapat dari sahabat FB - Intan @ Adura's Delight. Sue copy paste di sini ya...




Kek Pisang Coklat Urai
Sumber : Adura's Delights
Dicuba oleh : Surianti Ramli
Bahannya :
2 cawan tepung gandum
1/2 cawan gula castor atau gula pasir
1/2 cawan gula perang
2 cawan pisang emas atau pisang berangan (yang telah dilecek)
1 cawan minyak jagung atau minyak masak sebarang jenama
2 biji telur
1 sudu kecil esen pisang atau esen vanilla
1 sudu kecil baking powder
1 sudu kecil soda bikarbonate
1/2 cawan coklat urai (nak ganti dgn coklat cip pun boleh)
sedikit garam
Caranya :
- Pukul telur bersama gula castor dan gula perang hingga kembang. Kemudian tambah minyak jagung, pukul sebati. Selepas tu tambah pula esen pisang. Pukul lagi.
- Kemudian masukkan pisang lecek. Pukul sebati, tambah sedikit garam.
- Ayak tepung bersama baking powder dan soda bikarbonate, kemudian campurkan bahan2 yang telah dipukul tadi secara sikit demi sedikit, gaul sebati dgn senduk kayu.
- Campurkan coklat urai kedalam adunan, gaul sebati & tuangkan adunan ke dalam loyang yg telah dilapik dgn kertas minyak atau digris dgn butter.
- Panaskan oven, sedia untuk dibakar selama 40-60 minit dgn suhu 180c (mengikut oven masing2) sehingga masak.
- Setelah masak, keluarkan dari oven, sejukkan barulah dipotong. Sedia untuk dinikmati. Selamat mencuba.