Skip to main content

Homemade Pizza yang mudah dan sudah tentu sedap

Bismillahirrahmanirrahim..
A<3AAntara yang selalu Sue masak untuk anak2. Menu ulangan yang kerap dimasak memandangkan anak bongsu Sue tidak makan nasi, hanya roti, pizza dan lain2 yang berasaskan tepung sahaja. Silakan share semoga bermanfaat.

Homemade Pizza ( dpt 1 biji saiz 12 inci)
Oleh : Surianti Ramli
Bahan-bahan :
(Sukatan metrik)
2 cawan tepung high-protein
1 st garam
1 sb minyak zaitun
3/4 cawan air suam
2 sb gula
1 st yis kering (saya guna jenama Saf Instant, boleh guna Mauripan juga)
Cara penyediaan :
(Ulian menggunakan mixer)
1. Satukan air suam, gula dan yis. Kacau sebati & biar 10 - 15 minit, yis yang hidup akan menjadikan campuran ini berbuih dan naik. Masukkan larutan ini ke dalam mixer.
2. Masukkan tepung, garam dan minyak zaitun ke dalamnya.
3. Uli hingga menjadi doh yang licin (saya uli selama 20 minit dengan speed 5)
4. Matikan mixer dan tutup doh tadi dengan plastik, jangan biar terdedah kepada udara untuk mengelakkan doh jadi keras.
5. Selepas 30 minit - 1 jam (bergantung pada keadaan cuaca), doh akan naik sekali ganda. Tumbukkan doh untuk mengeluarkan angin.
6. Jika tangan melekat dengan tepung, sapu seluruh tangan dengan sedikit tepung jagung.
7. Tabur pan pizza dengan sedikit tepung jagung @ gris dengan mentega. Ambil doh tadi dan letak bahagian tengah pan. Tekan dengan jari ke bahagian luar sekeliling hingga seluruh pan dipenuhi dengan doh tadi.
8. Panaskan oven terlebih dulu dan bakar kulit pizza (oven saya suhunya 200'C selama 10 minit)
9. Keluarkan kulit pizza dan sapu sos serta letak topping kesukaan. Sambung lagi bakar selama 10 minit.
Siap.
************************************
Cara buat sos pizza ada di bawah ya,boleh sediakan lebih awal.
Sos Pizza :
Oleh : Surianti Ramli
Bahan-bahan :
3 ulas bawang putih dadu kecil
1/2 inci halia dadu kecil
1 st daun basil
1 st oregano
1/2 st garam
1 - 2 sb gula
1 sb cheese parmesan parut
1/2 cawan air
5 biji buah tomato ranum dicelur dalam air didih, buang kulitnya dan kisar halus menjadi puree. Kalau tak mahu gunakan tomato segar, boleh gunakan tomato puree dalam tin @ sos prego tradisional sebagai ganti.
Cara penyediaan sos piza :
Satukan semua bahan di atas kecuali parmesan cheese, masukkan dalam kuali dan masak hingga mendidih. Masukkan parmesan dan kacau rata. Matikan api. Sejukkan dan sedia disapu pada pizza crust/kulit pizza.
Kemudian boleh letak topping sesuka hati. Kalau sukakan rasa cheese, tabur mozarella cheese banyak2.
*mesti tahu suhu oven sendiri utk membakar, kerana setiap oven. tidak sama masa dan suhunya.
*boleh uli menggunakan tangan juga.


Comments

Popular posts from this blog

Spaghetti yang sedap

Title post kali ni, masuk bakul angkat bakul sendiri hehehe....resepinya biasa-biasa je..tapi menjadi kesukaan anak-anak. Sampai tak makan nasi langsung disebabkan makan spaghetti ni. Alhamdulillah. Bahan-bahan : 1 paket spaghetti 1 tin sos prego tradisional 1 biji buah tomato bersaiz besar dipotong dadu (jika kecil, gunakan 2 biji buah tomato) 1 labu bawang holland dipotong dadu (kalau tiada, gantikan dengan bawang besar) 5 ulas bawang putih dipotong dadu 6 batang sosej dihiris nipis 1 keping daging kisar Ramlee Cendawan butang dipotong kecil ( terpulang kesukaan anda, saya gunakan 7 biji cendawan butang dalam tin) Garam Gula Air secukupnya 2 sudu besar daun oregano (boleh dibeli dalam botol dipasaraya) Minyak zaitun Cara masak : Spaghetti Didihkan air, campurkan 2 sudu minyak zaitun dan garam. Celur spaghetti hingga lembut, anggaran masa 7 - 8 minit. Toskan dan lalukan air biasa sekejap. Kuah spaghetti 1. Panaskan sedikit minyak zaitu...

Sagu Gula Melaka mudah dan sangat sedap

Bismillahirrahmanirrahim, Hari ini masak sup ayam untuk orang yang baru baik demam, dessert nya pula yang mudah saja. Biasanya Sue buat banyak dan simpan dalam peti ais, makan sejuk-sejuk, sedap ! Sagu Gula Melaka Oleh : Surianti Ramli Bahan sagu : 1 cawan sagu (dibilas dengan air dan toskan) 3 cawan air 5 titis pewarna sirap ros -didihkan air, masukkan pewarna sirap ros dan sagu. Masak dalam api perlahan dan sentiasa dikacau hingga sagu menjadi kembang dan hilang semua putihnya. Sejukkan dalam loyang. Bahan Gula Melaka : 1 ketul gula melaka (saya pakai yang jenis besar, beratnya 250 gm) 1 cawan air 1 helai daun pandan disimpul -masak semuanya dalam api perlahan hingga gula melaka cair sepenuhnya dan menjadi pekat. Sejukkan. Bahan lain : 1 tin susu cair (susu tak perlu dimasak) *boleh juga gantikan susu dengan santan yang dimasak sekejap dengan secubit garam Cara penyediaan : 1. Sendukkan sedikit sagu ke dalam mangkuk atau gelas. 2. Tuang gula melaka yang pekat. Kalau suka rasa...

Chicken Chop yang mudah dan sedap

Dinner chicken chop resepi sauce nya dari sahabat baik saya, Zulaifha. Cikgu KH-Ert ni, memang terror masak. Sahabat saya grill kan ayam, tapi saya goreng disebabkan kurang kerajinan hihihi... Chicken Chop Oleh : Surianti Ramli Bahan2 : Ayam : 5 keping paha ayam (buang tulangnya) 5 ulas bawang putih dipotong dadu 2 sb serbuk lada putih 2 biji telur dipukul dengan garfu Serbuk roti secukupnya (bread crumb ini boleh dibeli dikedai peralatan bakeri) Sedikit tepung gandum -gaulkan ayam dengan bawang putih dan lada putih, perap 1 - 2 jam. -gaulkan ayam dengan tepung gandum. -celupkan ayam dalam telur. -golekkan dalam serbuk roti sepenuhnya. -goreng dalam minyak panas hingga masak. *kalau tak mahu buat cara diatas, boleh juga salutkan ayam dengan tepung goreng ayam Adabi, Bestari dll, kemudiannya goreng hingga masak. Sauce/Kuah Chicken Chop : 5 ulas bawang putih 2 labu bawang besar 1 cawan Demi-Glace Brown Sauce jenama Knorr 3 cawan air 5 - 7 biji cendawan butan...