Bismillahirrahmanirrahim,
Berkenan tgk botol kiut miut sahabat di Instagram, Che siti @siti.norhasiah .. tak sempat2 terus pergi Mr Diy beli. Cari jugak botol yang tinggi tapi tak ada pulak sbb teringin nak sedut dgn straw hihi.. Boleh la botol kecik ni mkn pakai sudu. Comel je.
Sedap puding ni, ralit makan. Anak2 Sue pun suka alhamdulillah.
Berkenan tgk botol kiut miut sahabat di Instagram, Che siti @siti.norhasiah .. tak sempat2 terus pergi Mr Diy beli. Cari jugak botol yang tinggi tapi tak ada pulak sbb teringin nak sedut dgn straw hihi.. Boleh la botol kecik ni mkn pakai sudu. Comel je.
Sedap puding ni, ralit makan. Anak2 Sue pun suka alhamdulillah.
PUDING SEDUT ATAU PUDING SIRUK
Resepi oleh : Resepi Ringkas
Rujukan : Citarasawan
Dicuba oleh : Surianti Ramli
Rujukan : Citarasawan
Dicuba oleh : Surianti Ramli
Bahan2 :
1 sudu teh serbuk agar-agar (saya pakai sudu metrik)
1000 ml air
1/2 cawan gula halus
1 cawan susu cair (atau susu segar)
1 cawan creamer (atau coffemate atau susu tepung pun boleh)
1 sudu teh esen vanilla
pewarna makanan
esen makanan ~ strawberry paste / emulco , pandan paste / emulco atau lain-lain perisa
1 sudu teh serbuk agar-agar (saya pakai sudu metrik)
1000 ml air
1/2 cawan gula halus
1 cawan susu cair (atau susu segar)
1 cawan creamer (atau coffemate atau susu tepung pun boleh)
1 sudu teh esen vanilla
pewarna makanan
esen makanan ~ strawberry paste / emulco , pandan paste / emulco atau lain-lain perisa
Cara penyediaan :
Satukan agar-agar, gula halus, susu tepung, susu segar, air dan vanilla ke dalam periuk.
Kacau rata.
Masak atas dapur hingga mendidih. Matikan api.
Bahagikan adunan kepada beberapa warna yang di sukai dan letakan perisa disukai.
(Sue letak emulco jagung, emulco coklat dan plain).
Sejukkan dlm peti ais.
Satukan agar-agar, gula halus, susu tepung, susu segar, air dan vanilla ke dalam periuk.
Kacau rata.
Masak atas dapur hingga mendidih. Matikan api.
Bahagikan adunan kepada beberapa warna yang di sukai dan letakan perisa disukai.
(Sue letak emulco jagung, emulco coklat dan plain).
Sejukkan dlm peti ais.
No comments:
Post a Comment