Bismillahirrahmanirrahim..
Nasi Berlauk Gulai Darat Ayam menu utk brunch (breakfast + lunch). menu sarapan popular di Kelantan.
Mudahnya memasak gulai darat sbb tak perlu tumis, ringkas dan sedap. Alhamdulillah.
Nasi Berlauk Gulai Darat Ayam menu utk brunch (breakfast + lunch). menu sarapan popular di Kelantan.
Mudahnya memasak gulai darat sbb tak perlu tumis, ringkas dan sedap. Alhamdulillah.
Nasi Berlauk Gulai Darat Ayam
Oleh : Surianti Ramli
Oleh : Surianti Ramli
Bahan-bahan :
1/2ekor ayam dipotong kecil dan dicuci bersih
2 sb rempah gulai cap rose (jika tiada, boleh gunakan rempah kari jenama lain)
1 sb cili kisar
*5 ulas bwg merah
*1 ulas bwg putih
*1/2 inci lengkuas
*1/2 inci halia
2sdb ketumbar -disangai dan ditumbuk halus
2 sd kerisik
1- 2 keping asam jawa
3 cwn air
1 cawan santan pekat
1/4 keping nise (gula melaka)
Garam
Ubi kentang
Kacang panjang
Terung
Cili merah/hijau
1/2ekor ayam dipotong kecil dan dicuci bersih
2 sb rempah gulai cap rose (jika tiada, boleh gunakan rempah kari jenama lain)
1 sb cili kisar
*5 ulas bwg merah
*1 ulas bwg putih
*1/2 inci lengkuas
*1/2 inci halia
2sdb ketumbar -disangai dan ditumbuk halus
2 sd kerisik
1- 2 keping asam jawa
3 cwn air
1 cawan santan pekat
1/4 keping nise (gula melaka)
Garam
Ubi kentang
Kacang panjang
Terung
Cili merah/hijau
Cara penyediaan :
1. Bahan bertanda * dikisar halus.
2. Masukkan ayam ke dalam periuk bersama bahan kisar, kerisik,ketumbar, asam keping, nise dan rempah gulai. Kacau sebati.
3. Masukkan air ke dalamnya dan biar hingga mendidih (ayam empuk). Kemudian masukkan kentang. Biar sekejap hingga kentang hampir empuk baru masukkan terung dan kacang panjang.
4. Masukkan santan pekat. Masak hingga mendidih, masukkan cili hijau/merah serta garam secukup rasa. Sedia dihidang bersama sambal lada dan ulam timun.
2. Masukkan ayam ke dalam periuk bersama bahan kisar, kerisik,ketumbar, asam keping, nise dan rempah gulai. Kacau sebati.
3. Masukkan air ke dalamnya dan biar hingga mendidih (ayam empuk). Kemudian masukkan kentang. Biar sekejap hingga kentang hampir empuk baru masukkan terung dan kacang panjang.
4. Masukkan santan pekat. Masak hingga mendidih, masukkan cili hijau/merah serta garam secukup rasa. Sedia dihidang bersama sambal lada dan ulam timun.
No comments:
Post a Comment