JOM FOLLOW JADI KAWAN. TQVM SUPPORT JENDELA DAPUR SURIANTI

Jom follow dan jadi sahabat. Tinggalkan jejak anda untuk saya follow kembali.

Nak cari resepi apa ya..taip di sini

Tuesday, December 22, 2015

Kek Pisang sedap dan gebu

Bismillahirrahmanirrahim..petang terpesona tengok kek pisang kakUmmi Zaihadi..terus pegi beli bahan & buat..serius, terlajak sedap kek pisang ni..lembut dan gebu..lain sangat dari kek pisang yang Sue pernah makan. Wajib cuba, percayalah..makan tak jemu dan tak muak. Memang tak sama dengan resepi yang pernah Sue buat sebelum ni.


Banana Chocolate Rice Cake
Sumber : kak Ummi Zaihadi
Dicuba oleh : Surianti Ramli
Bahan A:-
150 gm marjerin (Sue guna butter Anchor)
150 gm gula kastor (Sue letak 120gm)
3 biji telor
100 gm susu segar
100 gm pisang ranum yang dilecek (Sue guna pisang berangan)
Bahan B:-
200 gm tepung berprotein rendah (Sue ikut kak ummi guna tepung naik sendiri)
30 gm chocolate rice
1/4 sudu teh soda bikarbonat
Hiasan:-
2 biji pisang ( dihiris bulat letak atas kek, tapi Sue tak letak)
1/4 cawan hirisan badam (Sue ikut kak ummi )
Cara-Cara:-
Pukul marjerin (mentega) dan gula hingga nampak keputihan.
Masukkan telor satu per satu (*pukul telor hingga bercampur rata, baru dimasukkan yang berikutnya.) Pukul hingga sebati.
Secara berselang seli, masukkan bahan B dan susu, adun rata.
Perlahan-lahan masukkan pula pisang lecek dan gaul sebati dengan spatula.
Tuangkan ke dalam loyang saiz 8x3x3 inci yang telah digris dan dialas (saya guna loyang 7in x 7in)
Ratakan adunan dan susun hirisan pisang di atasnya. (Sue ikut kak ummi tabur jugak hirisan badam).
Bakar dalam oven yang telah dipanaskan terlebih dahulu pada suhu 170C selama 40 minit/hingga masak.
(Sue bakar suhu 160'C @selama 50 minit)