JOM FOLLOW JADI KAWAN. TQVM SUPPORT JENDELA DAPUR SURIANTI

Jom follow dan jadi sahabat. Tinggalkan jejak anda untuk saya follow kembali.

Nak cari resepi apa ya..taip di sini

Wednesday, December 2, 2015

Agar-agar Santan Pandan

Dulu masa kecil, emak Sue selalu masak agar-agar ni. Tapi dulu dipanggil agar-agar lumut dan emak Sue menggunakan agar-agar tali. Tak kisah lah apa pun namanya. Kira evergreen agar-agar ni, kan..Dari dulu pun Sue memang suka dan sekarang anak-anak pun sama. Alhamdulillah...


Agar-agar Santan Pandan
Oleh : Surianti Ramli 

Bahan2 : 
10g agar-agar serbuk (1 peket) 
3/4 cawan gula pasir
1 cawan santan pekat 
1 cawan jus pandan (4 helai daun pandan dikisar bersama air)
3 cawan air 
1 biji telur gred A 
Secubit garam  

Cara masak : 
-satukan santan dan telur, pukul guna garfu. Ketepikan. 
-didihkan air, jus pandan, garam, gula pasir dan agar-agar serbuk hingga larut. Kacau sekejap. 
-masukkan campuran santan dan telur tadi sambil dikacau lagi hingga didih. Perlu betul-betul mendidih (membuak) untuk dapatkan dua lapisan seperti gambar. Matikan api. 
-tuang dalam acuan yang telah dibasahkan terlebih dahulu. 
-sejukkan dan barulah disimpan dalam peti ais. 

*tambahkan gula pasir jika suka lebih manis