JOM FOLLOW JADI KAWAN. TQVM SUPPORT JENDELA DAPUR SURIANTI

Jom follow dan jadi sahabat. Tinggalkan jejak anda untuk saya follow kembali.

Nak cari resepi apa ya..taip di sini

Wednesday, January 7, 2015

Kek Marble Coffeemate yang lembut, gebu, berkrim & sedap

Memang sedap insyaAllah...rasa krimer, kopi dan lembut sangat. Best la rasa dia.




 Kek Marble Coffemate
Oleh : Surianti Ramli

Bahan-bahannya :
250g mentega (Sue gunakan Anchor)
250g tepung gandum (sebaik-baiknya guna tepung superfine)
1 sudu kfc baking powder
180g gula castor
3 biji telur gred A
50g coffeemate
125g whipping cream UHT Anchor
1 sk esen vanila
1 sb coffee emulco

Cara penyediaan :
1. Pukul gula dan mentega sehingga kembang. Masukkan telur satu persatu dan esen vanila. Putar lagi.
2. Masukkan tepung dan baking powder sedikit demi sedikit sambil memasukkan coffemate dan juga whipping cream. Putar sekejap sekadar menyebatikannya.
3.  Bahagikan kepada tiga bahagian. Satu bahagian dibiarkan pada warna asal, bahagian kedua dicampur dengan coffee emulco dan  bahagian ketiga dicampur dengan pewarna merah.
4. Tuang adunan berselang seli sehingga habis ke dalam loyang.
5. Bakar pada suhu 150-180'c selama 45minit - 1 jam (bergantung kepada oven masing-masing), sehingga masak.

Catatan :
-Sue gunakan loyang segiempat 8in x 8in x 3in.
-Griskan loyang dengan mentega & alas dasarnya dgn baking paper, kemudian digris lagi sekali.
-setelah kek masak, biar dlm loyang selama 10 minit sebelum disejukkan diredai.
-Sue bakar pada suhu 175'C selama 50minit.