JOM FOLLOW JADI KAWAN. TQVM SUPPORT JENDELA DAPUR SURIANTI

Jom follow dan jadi sahabat. Tinggalkan jejak anda untuk saya follow kembali.

Nak cari resepi apa ya..taip di sini

Monday, December 8, 2014

Kek Kukus Velvet Hawflakes aka Kek Lapis Hawflakes

Teruja sungguh Sue buat kek ni. Tak sabar nak tengok hasilnya. Bila dah siap kukus...
Wow ! Sedap. Lagi bertambah sedap kalau letak banyak asam hawflakes tu.
Untuk kek kali ini, Sue kekurangan stok hawflakes. Lain kali akan letak banyak. Bila gigit je kek tu, terasa masam manisnya.





Kek Kukus Velvet Hawflakes/Kek Lapis Hawflakes
Sumber : Kak Fida Myresepi
Dicuba oleh : Surianti Ramli

Bahan-bahan :
5 biji telur - grade A yang sejuk(dari peti ais)
225 g gula halus (1 cwn rata +2 sb rata) *Sue letak 200g shj
220 g tepung gandum*(2 cwn rata)
1 sk rata baking powder*
1 sb ovalette
150 ml susu cair
1/2 sk garam
100 ml minyak jagung/masak
1 sk esen vanilla
pewarna merah,kuning,hijau dll ikut suka
secukup hawflakes

Cara-cara :
Ayak tepung dan baking powder kemudian campur kesemua bahan2 di dlm mangkuk mixer kecuali minyak,hawflakes dan pewarna.
Pukul adunan hingga sebati dan gebu.Masukkan minyak jagung/minyak masak dan digaul dgn senduk atau spatula hingga sebati.
Loyang dialas kertas dan sapu minyak. (Sue guna loyang 6" x 6" x 3"). Ratakan adunan pertama dan susun secukup hawflakes dipermukaannya dan kukus selama 5-7 min dalam kukusan yg telah dipanaskan dulu.
Buat hingga habis lapisan seterusnya dan susun hawflakes dan kukus.Untuk lapisan yang akhir kukus selama 20 min supaya kek masak keseluruhannya.
(Tips dari kak Fida ***untuk membahagikan sama rata setiap lapisan akak ambil 4 senduk lauk dan dibahagi kpd 5 mangkuk dan warnakan)
Untuk lapisan terakhir susun hawflakes jika suka.
Setelah kek masak,biarkan di dlm loyang selama 10 minit kemudian dibalikkan di atas redai kek supaya sejuk.