Skip to main content

Salam rindu, setelah 3 minggu tidak berblogging...jom marble kek sukatan cawan, lembut, sedap dan pasti jadi !

Dah lama tidak mengupdate blog, sebenarnya Sue terlibat dengan pengawasan SPM. Dari pagi sampai petang, memang agak memenatkan. Cuti sekolah pun belum lagi nama bercuti, selagi exam belum habis 5 December ini...
Masak pun ala kadar, cuma tak sempat nak letak di blog. Aduhaiii....busy sungguh.
Hari ni, Sue masak marble cake. Cadangnya nak buat red velvet, tapi bahan tak cukup. Nak pergi beli pun belum berkesempatan, jadinya...masaklah cake yang mudah ni. Cake asas, tapi lembut dan sedap tau. Hehehe...angkat bakul. Anda mesti cuba ya...


Marble Cake

Bahan-bahan :
1 cawan butter
1/2 cawan gula halus
4 biji telur
1 sudu kecil ovellete
4 sudu besar susu pekat
1 sudu kecil esen vanila
2 cawan tepung blue key (self raising flour)
2 sudu besar serbuk coklat (Sue gunakan van-houten)

Cara penyediaan :
1. Pukul gula dan butter hingga kembang.
2. Masukkan telur sebiji demi sebiji sambil dipukul lagi.
3. Masukkan ovellete, susu pekat dan esen vanila.
4. Masukkan tepung sedikit demi sedikit. Teruskan putar hingga sebati.
5. Bahagikan adunan kepada dua bahagian. Satu bahagian dicampurkan dengan serbuk coklat dan satu bahagian lagi dibiarkan dalam warna asal.
6. Griskan loyang dengan mentega, alas dasar loyang dengan kertas minyak.
7. Senduk dan ratakan adunan kek dimulai dengan warna asal, berselang seli dengan adunan warna coklat. Ulangi proses ini sehingga habis.
8. Panaskan ketuhar terlebih dahulu, bakar pada suhu 170ºC selama 50 minit (suhu & waktu membakar adalah mengikut kapasiti ketuhar masing-masing)
9. Gunakan lidi dan cucuk sedikit kek. Sekiranya tidak melekat pada lidi, bermakna kek telah masak. 

*Sue gunakan loyang bentuk rectangle bersaiz 5inci x 10inci
*kek ini kurang manis kerana resepi asalnya menggunakan 1 cawan gula, Sue kurangkan menjadi 1/2 cawan sahaja
*tepung gandum boleh digunakan sebagai alternatif kepada tepung blue key (self raising flour), tapi pastikan tepung gandum +  1 sudu kecil baking powder.

Selamat mencuba, pasti jadi.

Comments

Popular posts from this blog

Spaghetti yang sedap

Title post kali ni, masuk bakul angkat bakul sendiri hehehe....resepinya biasa-biasa je..tapi menjadi kesukaan anak-anak. Sampai tak makan nasi langsung disebabkan makan spaghetti ni. Alhamdulillah. Bahan-bahan : 1 paket spaghetti 1 tin sos prego tradisional 1 biji buah tomato bersaiz besar dipotong dadu (jika kecil, gunakan 2 biji buah tomato) 1 labu bawang holland dipotong dadu (kalau tiada, gantikan dengan bawang besar) 5 ulas bawang putih dipotong dadu 6 batang sosej dihiris nipis 1 keping daging kisar Ramlee Cendawan butang dipotong kecil ( terpulang kesukaan anda, saya gunakan 7 biji cendawan butang dalam tin) Garam Gula Air secukupnya 2 sudu besar daun oregano (boleh dibeli dalam botol dipasaraya) Minyak zaitun Cara masak : Spaghetti Didihkan air, campurkan 2 sudu minyak zaitun dan garam. Celur spaghetti hingga lembut, anggaran masa 7 - 8 minit. Toskan dan lalukan air biasa sekejap. Kuah spaghetti 1. Panaskan sedikit minyak zaitu...

Sagu Gula Melaka mudah dan sangat sedap

Bismillahirrahmanirrahim, Hari ini masak sup ayam untuk orang yang baru baik demam, dessert nya pula yang mudah saja. Biasanya Sue buat banyak dan simpan dalam peti ais, makan sejuk-sejuk, sedap ! Sagu Gula Melaka Oleh : Surianti Ramli Bahan sagu : 1 cawan sagu (dibilas dengan air dan toskan) 3 cawan air 5 titis pewarna sirap ros -didihkan air, masukkan pewarna sirap ros dan sagu. Masak dalam api perlahan dan sentiasa dikacau hingga sagu menjadi kembang dan hilang semua putihnya. Sejukkan dalam loyang. Bahan Gula Melaka : 1 ketul gula melaka (saya pakai yang jenis besar, beratnya 250 gm) 1 cawan air 1 helai daun pandan disimpul -masak semuanya dalam api perlahan hingga gula melaka cair sepenuhnya dan menjadi pekat. Sejukkan. Bahan lain : 1 tin susu cair (susu tak perlu dimasak) *boleh juga gantikan susu dengan santan yang dimasak sekejap dengan secubit garam Cara penyediaan : 1. Sendukkan sedikit sagu ke dalam mangkuk atau gelas. 2. Tuang gula melaka yang pekat. Kalau suka rasa...

Chicken Chop yang mudah dan sedap

Dinner chicken chop resepi sauce nya dari sahabat baik saya, Zulaifha. Cikgu KH-Ert ni, memang terror masak. Sahabat saya grill kan ayam, tapi saya goreng disebabkan kurang kerajinan hihihi... Chicken Chop Oleh : Surianti Ramli Bahan2 : Ayam : 5 keping paha ayam (buang tulangnya) 5 ulas bawang putih dipotong dadu 2 sb serbuk lada putih 2 biji telur dipukul dengan garfu Serbuk roti secukupnya (bread crumb ini boleh dibeli dikedai peralatan bakeri) Sedikit tepung gandum -gaulkan ayam dengan bawang putih dan lada putih, perap 1 - 2 jam. -gaulkan ayam dengan tepung gandum. -celupkan ayam dalam telur. -golekkan dalam serbuk roti sepenuhnya. -goreng dalam minyak panas hingga masak. *kalau tak mahu buat cara diatas, boleh juga salutkan ayam dengan tepung goreng ayam Adabi, Bestari dll, kemudiannya goreng hingga masak. Sauce/Kuah Chicken Chop : 5 ulas bawang putih 2 labu bawang besar 1 cawan Demi-Glace Brown Sauce jenama Knorr 3 cawan air 5 - 7 biji cendawan butan...