Daisypath Friendship tickers
JOM FOLLOW JADI KAWAN. TQVM SUPPORT JENDELA DAPUR SURIANTI

Jom follow dan jadi sahabat. Tinggalkan jejak anda untuk saya follow kembali.

Nak cari resepi apa ya..taip di sini

Thursday, November 28, 2013

Salam rindu, setelah 3 minggu tidak berblogging...jom marble kek sukatan cawan, lembut, sedap dan pasti jadi !

Dah lama tidak mengupdate blog, sebenarnya Sue terlibat dengan pengawasan SPM. Dari pagi sampai petang, memang agak memenatkan. Cuti sekolah pun belum lagi nama bercuti, selagi exam belum habis 5 December ini...
Masak pun ala kadar, cuma tak sempat nak letak di blog. Aduhaiii....busy sungguh.
Hari ni, Sue masak marble cake. Cadangnya nak buat red velvet, tapi bahan tak cukup. Nak pergi beli pun belum berkesempatan, jadinya...masaklah cake yang mudah ni. Cake asas, tapi lembut dan sedap tau. Hehehe...angkat bakul. Anda mesti cuba ya...


Marble Cake

Bahan-bahan :
1 cawan butter
1/2 cawan gula halus
4 biji telur
1 sudu kecil ovellete
4 sudu besar susu pekat
1 sudu kecil esen vanila
2 cawan tepung blue key (self raising flour)
2 sudu besar serbuk coklat (Sue gunakan van-houten)

Cara penyediaan :
1. Pukul gula dan butter hingga kembang.
2. Masukkan telur sebiji demi sebiji sambil dipukul lagi.
3. Masukkan ovellete, susu pekat dan esen vanila.
4. Masukkan tepung sedikit demi sedikit. Teruskan putar hingga sebati.
5. Bahagikan adunan kepada dua bahagian. Satu bahagian dicampurkan dengan serbuk coklat dan satu bahagian lagi dibiarkan dalam warna asal.
6. Griskan loyang dengan mentega, alas dasar loyang dengan kertas minyak.
7. Senduk dan ratakan adunan kek dimulai dengan warna asal, berselang seli dengan adunan warna coklat. Ulangi proses ini sehingga habis.
8. Panaskan ketuhar terlebih dahulu, bakar pada suhu 170ÂșC selama 50 minit (suhu & waktu membakar adalah mengikut kapasiti ketuhar masing-masing)
9. Gunakan lidi dan cucuk sedikit kek. Sekiranya tidak melekat pada lidi, bermakna kek telah masak. 

*Sue gunakan loyang bentuk rectangle bersaiz 5inci x 10inci
*kek ini kurang manis kerana resepi asalnya menggunakan 1 cawan gula, Sue kurangkan menjadi 1/2 cawan sahaja
*tepung gandum boleh digunakan sebagai alternatif kepada tepung blue key (self raising flour), tapi pastikan tepung gandum +  1 sudu kecil baking powder.

Selamat mencuba, pasti jadi.

No comments:

Post a Comment