Skip to main content

Gulai kerang pembuka selera

Salam 1 Muharram 1435H untuk semua, semoga sempena tahun baru ini kita dilimpahi rahmat dariNya dan menjadi lebih baik dari sebelumnya insyaAlaah...
Nak masak apa hari ni, apa kata kita masak gulai kerang. Kena awal sikit pergi pasar, nanti nak merebus dan mengopek kerang lagi.
Jom kita semak resepinya.


Gulai Kerang

Bahan-bahan :

2 kg kerang - direndam dalam air biasa dan diletakkan cili kering 5 atau 6 tangkai, biarkan dalam masa anggaran 1/2 jam. Tujuannya adalah untuk mengeluarkan pasir. Kemudian kerang dibilas dengan air beberapa kali sebelum direbus dengan air bersih dan 1 sudu besar garam kasar. Rebus hingga mendidih dan kulit kerang mula terbuka. Tutup api dan toskan air panasnya. Kopek dan ambil isi kerang. Ketepikan.

5 ulas bawang merah ( dikisar halus)
3 ulas bawang putih ( dikisar halus)
2 sudu besar rempah kari ikan
Nanas dipotong nipis
1 sudu besar kerisik
1 cawan santan pekat
2 cawan santan cair
Garam secukup rasa

Bahan tumis :
3 ulas bawang merah 
3 ulas bawang putih
2 tangkai daun kari

Cara masak :
1. Panaskan sedikit minyak dan tumis bahan tumis hingga harum baunya.
2. Masukkan pes rempah kari ( bawang kisar bersama rempah kari dicampur sedikit air untuk menjadikannya pes yang pekat).
3. Masak dalam api perlahan dan selau dikacau untuk mengelakkan rempah hangit.
4. Bila rempah telah masak, masukkan santan cair, isi kerang, nanas dan sedikit garam. Masak hingga mendidih.
5. Masukkan kerisik dan santan pekat. Biarkan masak lagi atas api. Biarkan sekejap, tutupkan api dan sedia dihidang.

Comments

Popular posts from this blog

Spaghetti yang sedap

Title post kali ni, masuk bakul angkat bakul sendiri hehehe....resepinya biasa-biasa je..tapi menjadi kesukaan anak-anak. Sampai tak makan nasi langsung disebabkan makan spaghetti ni. Alhamdulillah. Bahan-bahan : 1 paket spaghetti 1 tin sos prego tradisional 1 biji buah tomato bersaiz besar dipotong dadu (jika kecil, gunakan 2 biji buah tomato) 1 labu bawang holland dipotong dadu (kalau tiada, gantikan dengan bawang besar) 5 ulas bawang putih dipotong dadu 6 batang sosej dihiris nipis 1 keping daging kisar Ramlee Cendawan butang dipotong kecil ( terpulang kesukaan anda, saya gunakan 7 biji cendawan butang dalam tin) Garam Gula Air secukupnya 2 sudu besar daun oregano (boleh dibeli dalam botol dipasaraya) Minyak zaitun Cara masak : Spaghetti Didihkan air, campurkan 2 sudu minyak zaitun dan garam. Celur spaghetti hingga lembut, anggaran masa 7 - 8 minit. Toskan dan lalukan air biasa sekejap. Kuah spaghetti 1. Panaskan sedikit minyak zaitu...

Sagu Gula Melaka mudah dan sangat sedap

Bismillahirrahmanirrahim, Hari ini masak sup ayam untuk orang yang baru baik demam, dessert nya pula yang mudah saja. Biasanya Sue buat banyak dan simpan dalam peti ais, makan sejuk-sejuk, sedap ! Sagu Gula Melaka Oleh : Surianti Ramli Bahan sagu : 1 cawan sagu (dibilas dengan air dan toskan) 3 cawan air 5 titis pewarna sirap ros -didihkan air, masukkan pewarna sirap ros dan sagu. Masak dalam api perlahan dan sentiasa dikacau hingga sagu menjadi kembang dan hilang semua putihnya. Sejukkan dalam loyang. Bahan Gula Melaka : 1 ketul gula melaka (saya pakai yang jenis besar, beratnya 250 gm) 1 cawan air 1 helai daun pandan disimpul -masak semuanya dalam api perlahan hingga gula melaka cair sepenuhnya dan menjadi pekat. Sejukkan. Bahan lain : 1 tin susu cair (susu tak perlu dimasak) *boleh juga gantikan susu dengan santan yang dimasak sekejap dengan secubit garam Cara penyediaan : 1. Sendukkan sedikit sagu ke dalam mangkuk atau gelas. 2. Tuang gula melaka yang pekat. Kalau suka rasa...

Chicken Chop yang mudah dan sedap

Dinner chicken chop resepi sauce nya dari sahabat baik saya, Zulaifha. Cikgu KH-Ert ni, memang terror masak. Sahabat saya grill kan ayam, tapi saya goreng disebabkan kurang kerajinan hihihi... Chicken Chop Oleh : Surianti Ramli Bahan2 : Ayam : 5 keping paha ayam (buang tulangnya) 5 ulas bawang putih dipotong dadu 2 sb serbuk lada putih 2 biji telur dipukul dengan garfu Serbuk roti secukupnya (bread crumb ini boleh dibeli dikedai peralatan bakeri) Sedikit tepung gandum -gaulkan ayam dengan bawang putih dan lada putih, perap 1 - 2 jam. -gaulkan ayam dengan tepung gandum. -celupkan ayam dalam telur. -golekkan dalam serbuk roti sepenuhnya. -goreng dalam minyak panas hingga masak. *kalau tak mahu buat cara diatas, boleh juga salutkan ayam dengan tepung goreng ayam Adabi, Bestari dll, kemudiannya goreng hingga masak. Sauce/Kuah Chicken Chop : 5 ulas bawang putih 2 labu bawang besar 1 cawan Demi-Glace Brown Sauce jenama Knorr 3 cawan air 5 - 7 biji cendawan butan...