Skip to main content

Mee rebus air tangan mak...

Salam 8 Syawal semua...
Sue masih berada dikampung lagi. Suasana meriah aidilfitri masih terasa. Sanak saudara yang jauh dan dekat masih lagi kunjung mengunjungi. Biasanya kalau di kampung, tiada istilah "open house". Tetamu boleh datang bila-bila masa je. Berbanding dengan bandar atau pun rumah di kawasan perumahan taman, penduduknya kebanyakan (boleh dikatakan keseluruhan) bekerja seharian. Sebab itu adanya "open house" untuk meraikan tetamu yang biasanya diadakan pada hujung minggu.
Agaknya apa menu cadangan anda. Jom masak mee rebus resepi mak Sue. kami sekeluarga memasak mee rebus ni untuk dimakan bersama ahli keluarga yang lain petang semalam. Maklumlah, bukan selalu dapat berkumpul bersama. Suasana memang meriah. Dari dulu pun memang mak menggunakan resepi ini dan Sue juga. InsyaAllah sedap. Jom cuba.


Mee Rebus

Bahan-bahan :

Kuah :
1 kg daging cincang/daging direbus hingga empuk (air rebusannya jangan dibuang)
2 biji ubi keledek dicuci bersih, buangkan kulitnya,direbus hingga empuk dan dikisar
1/2 kg kacang tanah digoreng tanpa minyak dan setelah sejuk, dikisar separuh hancur
1 mangkuk kecil sotong kering dicuci bersih
1 mangkuk kecil udang basah
5 ulas bawang merah (untuk ditumis)
5 ulas bawang putih (untuk ditumis)
Garam dan gula secukup rasa
2 kiub pati ayam
Air secukupnya
2 biji buah tomato (kalau buah tomato besar, letakkan 1 biji je) *
10 tangkai cili kering  direbus dengan air hingga mendidih (lebihkan jika suka pedas) *
2 labu bawang besar *
Bahan bertanda * dikisar halus dan disatukan

Cara memasak kuah mee :
1.  Panaskan minyak masak, tumiskan bawang merah dan bawang putih hingga wangi.
2. Masukkan bahan kisar bertanda * dan sotong kering. Masak hingga pecah minyak. 
3. Masukkan daging cincang, air rebusan daging dan air biasa secukupnya. Masak hingga mendidih, masukkan ubi keledek kisar, kiub pati ayam, garam dan gula secukup rasa.
4. Masukkan udang basah dan kacang tanah yang telah dikisar. Biarkan mendidih lagi sekejap dan tutupkan api.

Mee :
2 bungkus mee kuning (dilalukan dengan air sekejap)
Didihkan air dalam periuk dan masukkan mee kuning. Biarkan dalam anggaran 2 - 3 minit. jangan terlalu lama, nanti mee akan jadi mengembang.
Toskan mee kuning dan lalukan air biasa sekali lagi.

Bahan hiasan mee :
5 biji tauhu digoreng dan tunggu sehingga sejuk barulah dihiris nipis
Daun sup dan daun bawang dihiris halus
4 biji ubi kentang direbus empuk dan dihiris nipis
Cili merah
Bawang goreng
Telur rebus
2 mangkuk taugeh direndam dalam air yang baru mendidih anggaran 1 - 2 minit, toskan

Cara menghidang mee rebus :
1. Masukkan sedikit taugeh celur ke dasar mangkuk. 
2. Masukkan mee kuning.
3. Letakkan tauhu goreng, daun sup, ubi kentang, cili merah, telur rebus dan bawang goreng di atasnya.
4. Masukkan kuah, sedia dihidang.

*Jika suka rasa yang sedikit masam, boleh diletakkan juga limau kasturi.

Selamat Mencuba


Comments

Popular posts from this blog

Spaghetti yang sedap

Title post kali ni, masuk bakul angkat bakul sendiri hehehe....resepinya biasa-biasa je..tapi menjadi kesukaan anak-anak. Sampai tak makan nasi langsung disebabkan makan spaghetti ni. Alhamdulillah. Bahan-bahan : 1 paket spaghetti 1 tin sos prego tradisional 1 biji buah tomato bersaiz besar dipotong dadu (jika kecil, gunakan 2 biji buah tomato) 1 labu bawang holland dipotong dadu (kalau tiada, gantikan dengan bawang besar) 5 ulas bawang putih dipotong dadu 6 batang sosej dihiris nipis 1 keping daging kisar Ramlee Cendawan butang dipotong kecil ( terpulang kesukaan anda, saya gunakan 7 biji cendawan butang dalam tin) Garam Gula Air secukupnya 2 sudu besar daun oregano (boleh dibeli dalam botol dipasaraya) Minyak zaitun Cara masak : Spaghetti Didihkan air, campurkan 2 sudu minyak zaitun dan garam. Celur spaghetti hingga lembut, anggaran masa 7 - 8 minit. Toskan dan lalukan air biasa sekejap. Kuah spaghetti 1. Panaskan sedikit minyak zaitu...

Sagu Gula Melaka mudah dan sangat sedap

Bismillahirrahmanirrahim, Hari ini masak sup ayam untuk orang yang baru baik demam, dessert nya pula yang mudah saja. Biasanya Sue buat banyak dan simpan dalam peti ais, makan sejuk-sejuk, sedap ! Sagu Gula Melaka Oleh : Surianti Ramli Bahan sagu : 1 cawan sagu (dibilas dengan air dan toskan) 3 cawan air 5 titis pewarna sirap ros -didihkan air, masukkan pewarna sirap ros dan sagu. Masak dalam api perlahan dan sentiasa dikacau hingga sagu menjadi kembang dan hilang semua putihnya. Sejukkan dalam loyang. Bahan Gula Melaka : 1 ketul gula melaka (saya pakai yang jenis besar, beratnya 250 gm) 1 cawan air 1 helai daun pandan disimpul -masak semuanya dalam api perlahan hingga gula melaka cair sepenuhnya dan menjadi pekat. Sejukkan. Bahan lain : 1 tin susu cair (susu tak perlu dimasak) *boleh juga gantikan susu dengan santan yang dimasak sekejap dengan secubit garam Cara penyediaan : 1. Sendukkan sedikit sagu ke dalam mangkuk atau gelas. 2. Tuang gula melaka yang pekat. Kalau suka rasa...

Chicken Chop yang mudah dan sedap

Dinner chicken chop resepi sauce nya dari sahabat baik saya, Zulaifha. Cikgu KH-Ert ni, memang terror masak. Sahabat saya grill kan ayam, tapi saya goreng disebabkan kurang kerajinan hihihi... Chicken Chop Oleh : Surianti Ramli Bahan2 : Ayam : 5 keping paha ayam (buang tulangnya) 5 ulas bawang putih dipotong dadu 2 sb serbuk lada putih 2 biji telur dipukul dengan garfu Serbuk roti secukupnya (bread crumb ini boleh dibeli dikedai peralatan bakeri) Sedikit tepung gandum -gaulkan ayam dengan bawang putih dan lada putih, perap 1 - 2 jam. -gaulkan ayam dengan tepung gandum. -celupkan ayam dalam telur. -golekkan dalam serbuk roti sepenuhnya. -goreng dalam minyak panas hingga masak. *kalau tak mahu buat cara diatas, boleh juga salutkan ayam dengan tepung goreng ayam Adabi, Bestari dll, kemudiannya goreng hingga masak. Sauce/Kuah Chicken Chop : 5 ulas bawang putih 2 labu bawang besar 1 cawan Demi-Glace Brown Sauce jenama Knorr 3 cawan air 5 - 7 biji cendawan butan...