Bismillahirrahmanirrahim,
Disebabkan kesuntukan masa, kali ini Sue menyediakan ayam panggang peri peri menggunakan sos Nando's yang dibeli di Tesco. InsyaAllah ada kesempatan masa, post yang akan datang, Sue akan kongsikan resepi sos ala Nando's yang boleh dibuat sendiri di rumah.
Disebabkan kesuntukan masa, kali ini Sue menyediakan ayam panggang peri peri menggunakan sos Nando's yang dibeli di Tesco. InsyaAllah ada kesempatan masa, post yang akan datang, Sue akan kongsikan resepi sos ala Nando's yang boleh dibuat sendiri di rumah.
Ayam Peri Peri Ala Nando's
Oleh : Surianti Ramli
Oleh : Surianti Ramli
Bahan utama :
1 ekor ayam sederhana besar
1 ekor ayam sederhana besar
Bahan perapan :
4 sudu besar sos Nando's (saya gunakan sos peri peri garlic)
4 sudu besar mayonais
2 sudu besar chilli flakes
2 sudu besar paprika
5 ulas bawang putih (tumbuk halus)
1 inci halia (tumbuk halus)
1 sudu kecil garam
1 sudu besar gula
*sos nandos, paprika dan chilli flakes boleh dibeli di pasaraya besar seperti tesco atau giant.
*garam dan gula mengikut citarasa sendiri.
4 sudu besar sos Nando's (saya gunakan sos peri peri garlic)
4 sudu besar mayonais
2 sudu besar chilli flakes
2 sudu besar paprika
5 ulas bawang putih (tumbuk halus)
1 inci halia (tumbuk halus)
1 sudu kecil garam
1 sudu besar gula
*sos nandos, paprika dan chilli flakes boleh dibeli di pasaraya besar seperti tesco atau giant.
*garam dan gula mengikut citarasa sendiri.
Bahan lain :
3 biji kentang dipotong baji (rebus separuh empuk, toskan airnya)
2 biji bawang besar dipotong 8 bahagian
2 biji buah tomato dipotong 4 bahagian
Daun salad
Minyak zaitun secukupnya
3 biji kentang dipotong baji (rebus separuh empuk, toskan airnya)
2 biji bawang besar dipotong 8 bahagian
2 biji buah tomato dipotong 4 bahagian
Daun salad
Minyak zaitun secukupnya
Cara penyediaan :
1. Ayam dicuci bersih dan keringkan dari air (saya gunakan 4 bahagian chicken leg quarters). Tusuk sedikit sekeliling ayam dengan garfu untuk memudahkan bahan perapan meresap.
2. Satukan semua bahan perapan dan gaul rata pada ayam. Perap semalaman untuk rasa yang lebih sedap.
3. Panaskan oven, renjis minyak zaitun sedikit ke atas ayam. Panggang ayam dengan suhu 200'C selama 30 - 40 minit atau sehingga masak. Semasa separuh waktu memanggang, masukkan kentang dan bawang besar yang telah direnjis sedikit minyak zaitun juga. Teruskan panggang hingga masak.
4. Hidangkan bersama buah tomato, daun salad dan sos nando's. Sesuai dimakan dengan nasi butter, nasi biasa atau diratah begitu saja.
1. Ayam dicuci bersih dan keringkan dari air (saya gunakan 4 bahagian chicken leg quarters). Tusuk sedikit sekeliling ayam dengan garfu untuk memudahkan bahan perapan meresap.
2. Satukan semua bahan perapan dan gaul rata pada ayam. Perap semalaman untuk rasa yang lebih sedap.
3. Panaskan oven, renjis minyak zaitun sedikit ke atas ayam. Panggang ayam dengan suhu 200'C selama 30 - 40 minit atau sehingga masak. Semasa separuh waktu memanggang, masukkan kentang dan bawang besar yang telah direnjis sedikit minyak zaitun juga. Teruskan panggang hingga masak.
4. Hidangkan bersama buah tomato, daun salad dan sos nando's. Sesuai dimakan dengan nasi butter, nasi biasa atau diratah begitu saja.
Nota : saya memanggang menggunakan air fryer selama 17 minit pada suhu 200'C.
No comments:
Post a Comment