Bismillahirrahmanirrahim,
Ada lebihan strawberri, sedap juga bila dibuat crumble bars. Rasanya seakan biskut. Ada rasa masam dari strawberri dan manis dari bahan crumble.
Resepi yang sedap dan wajib cuba, susah nak berhenti bila makan.
Ada lebihan strawberri, sedap juga bila dibuat crumble bars. Rasanya seakan biskut. Ada rasa masam dari strawberri dan manis dari bahan crumble.
Resepi yang sedap dan wajib cuba, susah nak berhenti bila makan.
Strawberry Crumble Bars
Oleh : Surianti Ramli
Loyang 8 x 8 inci
Oleh : Surianti Ramli
Loyang 8 x 8 inci
Bahan A
2 1/4 cawan tepung gandum *
1 sudu kecil baking powder *
1/2 sudu kecil garam *
1 cawan gula kaster (Sue letak 1/2 cawan sahaja)
1 biji telur gred A (pukul sedikit dengan garfu)
1 sudu kecil esen vanilla
1/2 buku mentega sejuk dari peti ais didadu kecil
-bahan bertanda * disatukan dan diayak
2 1/4 cawan tepung gandum *
1 sudu kecil baking powder *
1/2 sudu kecil garam *
1 cawan gula kaster (Sue letak 1/2 cawan sahaja)
1 biji telur gred A (pukul sedikit dengan garfu)
1 sudu kecil esen vanilla
1/2 buku mentega sejuk dari peti ais didadu kecil
-bahan bertanda * disatukan dan diayak
Bahan B (satukan dan gaul rata)
10 - 12 biji strawberi didadu kecil
2 sudu besar gula kaster
2 sudu besar tepung jagung
10 - 12 biji strawberi didadu kecil
2 sudu besar gula kaster
2 sudu besar tepung jagung
Cara penyediaan :
1. Satukan bahan A dalam besen dan ramas dengan hujung jari hingga membentuk seperti serbuk roti (crumb). Bahagikan adunan kepada 3 bahagian yang sama banyak.
2. Panaskan ketuhar, lenserkan loyang dengan mentega. Alas baking paper dan lenserkan sekali lagi.
3. Ambil 2 bahagian adunan tadi, padat dan ratakan dalam loyang. Curahkan bahan B secara merata. Akhir sekali ambil 1 bahagian adunan yang berbaki dan tabur ke atasnya.
4. Bakar hingga masak antara suhu 160'C - 180'C selama 40 minit mengikut suhu ketuhar masing-masing. Sejukkan terlebih dahulu barulah dipotong.
1. Satukan bahan A dalam besen dan ramas dengan hujung jari hingga membentuk seperti serbuk roti (crumb). Bahagikan adunan kepada 3 bahagian yang sama banyak.
2. Panaskan ketuhar, lenserkan loyang dengan mentega. Alas baking paper dan lenserkan sekali lagi.
3. Ambil 2 bahagian adunan tadi, padat dan ratakan dalam loyang. Curahkan bahan B secara merata. Akhir sekali ambil 1 bahagian adunan yang berbaki dan tabur ke atasnya.
4. Bakar hingga masak antara suhu 160'C - 180'C selama 40 minit mengikut suhu ketuhar masing-masing. Sejukkan terlebih dahulu barulah dipotong.
Yummy !
No comments:
Post a Comment