Bismillahirrahmanirrahim,
Mudahnya membuat muffin, tanpa perlu mixer. Hanya kacau sebati sahaja. Sesuailah dengan keadaan waktu persekolahan yang agak sibuk tahun ini. Masak pun yang mudah-mudah.
.Muffin Pisang
Oleh : Surianti Ramli
.
Bahan-bahan :
5 biji pisang emas (dilecek)
1 1/2 cawan tepung gandum*
1 sudu kecil baking powder*
1 sudu kecil soda bikarbonat*
1/2 cawan gula perang
1 sudu kecil esen pisang
1/3 cawan minyak jagung
1/3 cawan susu segar
1 biji telur
1/2 cawan choc chip (kali ini saya pakai coklat urai)
Badam untuk hiasan diatas muffin (jika suka)
.
Cara penyediaan :
1. Satukan dan ayak bahan *. Ketepikan.
2. Satukan gula perang, minyak jagung, susu segar, telur, esen dan pisang lecek. Kacau rata menggunakan senduk/spatula atau pun whisk sekejap saja. Kemudian gaulkan dengan bahan ayak dan choc chip/coklat urai sehingga rata.
3. Sediakan muffin tray, letakkan cawan kertas. Sudukan adunan hingga memenuhi 3/4 cawan kertas. Taburkan badam cincang. Bakar selama 23 minit pada suhu 180' C atau pun sehingga masak mengikut suhu ketuhar masing-masing.
.
Mudahnya membuat muffin, tanpa perlu mixer. Hanya kacau sebati sahaja. Sesuailah dengan keadaan waktu persekolahan yang agak sibuk tahun ini. Masak pun yang mudah-mudah.
.Muffin Pisang
Oleh : Surianti Ramli
.
Bahan-bahan :
5 biji pisang emas (dilecek)
1 1/2 cawan tepung gandum*
1 sudu kecil baking powder*
1 sudu kecil soda bikarbonat*
1/2 cawan gula perang
1 sudu kecil esen pisang
1/3 cawan minyak jagung
1/3 cawan susu segar
1 biji telur
1/2 cawan choc chip (kali ini saya pakai coklat urai)
Badam untuk hiasan diatas muffin (jika suka)
.
Cara penyediaan :
1. Satukan dan ayak bahan *. Ketepikan.
2. Satukan gula perang, minyak jagung, susu segar, telur, esen dan pisang lecek. Kacau rata menggunakan senduk/spatula atau pun whisk sekejap saja. Kemudian gaulkan dengan bahan ayak dan choc chip/coklat urai sehingga rata.
3. Sediakan muffin tray, letakkan cawan kertas. Sudukan adunan hingga memenuhi 3/4 cawan kertas. Taburkan badam cincang. Bakar selama 23 minit pada suhu 180' C atau pun sehingga masak mengikut suhu ketuhar masing-masing.
.
No comments:
Post a Comment