Skip to main content

Tart Telur untuk minum petang, nyaman dan sedap

Bismillahirrahmanirrahim,.
Musim cuti sekolah, semua anak-anak ada di rumah dan asyik ke dapur cari makanan. Petang ini Sue masak tart telur, alhamdulillah sedap. Yang penting semua pun suka. Jom kita lihat cara penyediaannya, Maaflah, Sue tiada gambar langkah demi langkah. InsyaAllah selepas ini jika ada kelapangan, Sue akan cuba upload resepi bersama gambar langkah-langkah demi memudahkan kawan-kawan semua ya..


Tart Telur
Oleh : Surianti Ramli


Bahan- bahan :

Pastri (kulit tart)
250 gm mentega
90 gm gula caster
1 biji telur gred A
480 gm tepung gandum

Cara penyediaan kulit tart :
1. Pukul mentega dan gula menggunakan senduk kayu hingga sebati. 
2. Gaulkan telur dan tambahkan tepung. Uli menggunakan tangan hingga menjadi doh (tidak perlu lama).
3. Acuan tart tidak perlu digris. Saya menggunakan acuan bersaiz diameter 5cm. Bulatkan doh (mengikut saiz acuan tart) dan tekan mengikut bentuknya. Rapikan sekeliling acuan menggunakan pisau. Ulang proses ini sehingga habis. Pastikan kulit tart tidak terlalu tebal.
4. Susun ke dalam loyang dan bakar dalam ketuhar yang telah dipanaskan terlebih dahulu sehingga masak pada suhu 160’C selama 25 minit.
5. Terbalikkan acuan dan kulit tart yang telah masak akan tanggal sendiri dari acuannya. Sejukkan dan simpan dalam bekas kedap udara. Kulit tart ini boleh disediakan lebih awal serta ianya tidak mudah rosak jika betul cara penyediaannya dan penyimpanannya.

Filling (inti)
1 cawan air suam
1/4 cawan gula pasir
1 cawan susu segar
1 sk esen vanilla
1 sb tepung kastard
4 biji telur gred A
-larutkan gula bersama air suam.
-masukkan bahan lain dan kacau sebati. Ketepikan.

Penyediaan tart telur :
1. Panaskan oven terlebih dahulu. Ambil kulit tart dan isikan filling (inti) hingga paras kulit tart.
2. Bakar tart selama 15 minit pada suhu 180'C atau hingga masak (mengikut suhu oven masing-masing).




Comments

Popular posts from this blog

Spaghetti yang sedap

Title post kali ni, masuk bakul angkat bakul sendiri hehehe....resepinya biasa-biasa je..tapi menjadi kesukaan anak-anak. Sampai tak makan nasi langsung disebabkan makan spaghetti ni. Alhamdulillah. Bahan-bahan : 1 paket spaghetti 1 tin sos prego tradisional 1 biji buah tomato bersaiz besar dipotong dadu (jika kecil, gunakan 2 biji buah tomato) 1 labu bawang holland dipotong dadu (kalau tiada, gantikan dengan bawang besar) 5 ulas bawang putih dipotong dadu 6 batang sosej dihiris nipis 1 keping daging kisar Ramlee Cendawan butang dipotong kecil ( terpulang kesukaan anda, saya gunakan 7 biji cendawan butang dalam tin) Garam Gula Air secukupnya 2 sudu besar daun oregano (boleh dibeli dalam botol dipasaraya) Minyak zaitun Cara masak : Spaghetti Didihkan air, campurkan 2 sudu minyak zaitun dan garam. Celur spaghetti hingga lembut, anggaran masa 7 - 8 minit. Toskan dan lalukan air biasa sekejap. Kuah spaghetti 1. Panaskan sedikit minyak zaitu...

Sagu Gula Melaka mudah dan sangat sedap

Bismillahirrahmanirrahim, Hari ini masak sup ayam untuk orang yang baru baik demam, dessert nya pula yang mudah saja. Biasanya Sue buat banyak dan simpan dalam peti ais, makan sejuk-sejuk, sedap ! Sagu Gula Melaka Oleh : Surianti Ramli Bahan sagu : 1 cawan sagu (dibilas dengan air dan toskan) 3 cawan air 5 titis pewarna sirap ros -didihkan air, masukkan pewarna sirap ros dan sagu. Masak dalam api perlahan dan sentiasa dikacau hingga sagu menjadi kembang dan hilang semua putihnya. Sejukkan dalam loyang. Bahan Gula Melaka : 1 ketul gula melaka (saya pakai yang jenis besar, beratnya 250 gm) 1 cawan air 1 helai daun pandan disimpul -masak semuanya dalam api perlahan hingga gula melaka cair sepenuhnya dan menjadi pekat. Sejukkan. Bahan lain : 1 tin susu cair (susu tak perlu dimasak) *boleh juga gantikan susu dengan santan yang dimasak sekejap dengan secubit garam Cara penyediaan : 1. Sendukkan sedikit sagu ke dalam mangkuk atau gelas. 2. Tuang gula melaka yang pekat. Kalau suka rasa...

Chicken Chop yang mudah dan sedap

Dinner chicken chop resepi sauce nya dari sahabat baik saya, Zulaifha. Cikgu KH-Ert ni, memang terror masak. Sahabat saya grill kan ayam, tapi saya goreng disebabkan kurang kerajinan hihihi... Chicken Chop Oleh : Surianti Ramli Bahan2 : Ayam : 5 keping paha ayam (buang tulangnya) 5 ulas bawang putih dipotong dadu 2 sb serbuk lada putih 2 biji telur dipukul dengan garfu Serbuk roti secukupnya (bread crumb ini boleh dibeli dikedai peralatan bakeri) Sedikit tepung gandum -gaulkan ayam dengan bawang putih dan lada putih, perap 1 - 2 jam. -gaulkan ayam dengan tepung gandum. -celupkan ayam dalam telur. -golekkan dalam serbuk roti sepenuhnya. -goreng dalam minyak panas hingga masak. *kalau tak mahu buat cara diatas, boleh juga salutkan ayam dengan tepung goreng ayam Adabi, Bestari dll, kemudiannya goreng hingga masak. Sauce/Kuah Chicken Chop : 5 ulas bawang putih 2 labu bawang besar 1 cawan Demi-Glace Brown Sauce jenama Knorr 3 cawan air 5 - 7 biji cendawan butan...