JOM FOLLOW JADI KAWAN. TQVM SUPPORT JENDELA DAPUR SURIANTI

Jom follow dan jadi sahabat. Tinggalkan jejak anda untuk saya follow kembali.

Nak cari resepi apa ya..taip di sini

Wednesday, December 14, 2016

Pulut Dakap yang popular di Utara Semenanjung


Bismillahirrahmanirrahim,
Pulut dakap yang sedap. Agak lama Sue tak buat. Kebetulan baru-baru ini ada daun pisang yang diambil dari kampung, dapatlah buat 10 biji. Sedap alhamdulillah.


Pulut Dakap
Oleh : Surianti Ramli

Bahan-bahan :
2 cawan beras pulut (rendam 30 minit, toskan)
1 1/2 cawan santan sederhana pekat
1/2 sudu kecil garam
5 biji pisang emas (boleh juga gunakan pisang awak yang ranum)
Daun pisang yang dilayur secukupnya 
Tali untuk mengikat

Cara penyediaan :
1. Satukan pulut, santan dan garam. Tanak sehingga masak.
2. Ambil pisang dan belah kepada dua bahagian. Ketepikan.
3. Bentangkan daun pisang, ambil 2 sudu besar pulut. Ratakan dengan sudu. Ambil 1 bahagian pisang dan letak di atasnya.
4. Lipat dan kemaskan supaya pulut menutupi keseluruhan pisang. Ulangi hingga habis.
5. Ambil 2 bungkus pulut dan cantumkan kedua-duanya. Ikat kedua-dua bungkusan dengan tali pada bahagian kiri dan kanan.
6. Rebus dalam air yang tenggelam selama 15 minit. Ada juga yang mengukusnya selama 20 - 25 minit. (Sue rebus ikut cara emak)
Sedia dihidang.

* boleh lihat langlah-langkah di bawah untuk membalut pulut dakap.