JOM FOLLOW JADI KAWAN. TQVM SUPPORT JENDELA DAPUR SURIANTI

Jom follow dan jadi sahabat. Tinggalkan jejak anda untuk saya follow kembali.

Nak cari resepi apa ya..taip di sini

Sunday, January 31, 2016

Homemade Sardine in the house , step by step

Bismillahirrahmanirrahim...
Homemade Sardine, anak2 teringin nak makan sardin. Tapi disebabkan allergik, nanti jadi gatal2..alternatifnya buat la sendiri. Rasa tak jauh beza dgn yg dlm tin. Hanya bila kita buat sendiri, lebih fresh & tiada bahan pengawet. Boleh juga gunakan high pressure cooker jenis lain selain dari noxxa.
Kalau menggunakan periuk biasa pula, Sue kurang pasti jangkamasanya. Tapi yang pasti perlu dimasak lama & api perlahan serta tidak boleh dikacau untuk mengelakkan ikan hancur.
Homemade Sardine (periuk Noxxa)
Oleh : Surianti Ramli
1 kg ikan sardin segar - potong kepalanya, buang isi perut dan diperah limau. Biar sebentar untuk menghilangkan hanyir ikan. Cuci bersih.
1/2 tin tomato puree
1/2 botol cili sos
1/4 cawan air
*sorry..dalam gambar di bawah ni lupa snap gambar 1/4 cawan air

Cara :
Masukkan semua dalam periuk dan set highpressure 75 - 90 minit.


Tunggu sehingga masa tamat dan berbunyi beep beep.
Lepaskan tekanan dan buka tudung periuk. Off kan plug.
Gambar di bawah, sardin selepas melalui proses high pressure.

Boleh difrozenkan jika tak mahu makan lagi dan kalau nak makan terus, bolehlah dimasak/ditumis mengikut citarasa samada nak buat sambal sardin atau masak lemak cili api atau apa2 masakan. Nak buat inti karipap @ sandwich pun boleh.

Gambar di bawah, hasil dari homemade sardine Sue masak sambal sardin. 
Panaskan minyak, tumis bwg merah dan bwg putih. Masukkan 1 senduk cili kisar dan masak hingga pecah minyak. Terus masukkan homemade sardine bersama garam, gula dan potongan cili & bwg besar. Masak hingga didih dan sedia dihidang. Alhamdulillah..