Sekian lama berangan nak masak sendiri sizzling mee, jenuh mencari hot plate sana sini tapi tak berjumpa. Akhirnya seorang adik angkat nun di utara yang kekebetulan pergi ke KL belikan Sue hot plate ni. Seronok dapat masak mee dalam ni. Yummy !
Sizzling Mee
Oleh : Surianti Ramli
Bahan2 :
Yee mee
-direndam dalam air panas selama 10 minit - 15 minit. Toskan.
Bahan lain :
Sayur sawi
Karrot
Telur ayam
Bahan Kuah (boleh disediakan lebih awal) :
2 keping dada ayam dipotong kecil
7 - 10 biji cendawan shitake direndam dalam air biasa 1 jam (utk melembutkannya)
5 tangkai cili kering dipotong 3 bahagian
5 ulas bawang putih (tumbuk)
1 labu bawang besar (tumbuk)
1 inci halia (tumbuk)
3 sb sos tiram
3 sb kicap pekat
1 sb kicap cair
6 cawan air
1 kiub pati ayam
1 sb serbuk lada hitam
Garam/gula secukup rasa (sikit sahaja)
2 sb tepung jagung dibancuh dengan 1/3 cawan air
1 sk minyak bijan
Sedikit minyak masak
-panaskan minyak masak.
-tumis bawang, halia dan cili kering hingga harum.
-masukkan isi ayam bersama air dan rebus hingga empuk.
-masukkan sos tiram, kicap, kiub pati ayam, garam/gula, serbuk lada hitam dan cendawan shitake. Setelah mendidih, masukkan bancuhan tepung jagung untuk memekatkan kuah. Akhir sekali masukkan minyak bijan. Tutup api.
Cara penyediaan sizzling mee :
-hidupkan api. Sediakan hot plate. Letakkan mee di atasnya. Curahkan kuah. Setelah mee lembut, pecahkan telur. Masukkan sayur dan biar sekejap. Sedia dihidang bersama cili jeruk jika suka.
Catatan :
-jika tiada hot plate, gunakan kuali biasa dan setelah masak, pindahkan ke dalam pinggan untuk dimakan.
-jika tiada kicap pekat/cair, gantikan dengan kicap lemak manis.
Sizzling Mee
Oleh : Surianti Ramli
Bahan2 :
Yee mee
-direndam dalam air panas selama 10 minit - 15 minit. Toskan.
Bahan lain :
Sayur sawi
Karrot
Telur ayam
Bahan Kuah (boleh disediakan lebih awal) :
2 keping dada ayam dipotong kecil
7 - 10 biji cendawan shitake direndam dalam air biasa 1 jam (utk melembutkannya)
5 tangkai cili kering dipotong 3 bahagian
5 ulas bawang putih (tumbuk)
1 labu bawang besar (tumbuk)
1 inci halia (tumbuk)
3 sb sos tiram
3 sb kicap pekat
1 sb kicap cair
6 cawan air
1 kiub pati ayam
1 sb serbuk lada hitam
Garam/gula secukup rasa (sikit sahaja)
2 sb tepung jagung dibancuh dengan 1/3 cawan air
1 sk minyak bijan
Sedikit minyak masak
-panaskan minyak masak.
-tumis bawang, halia dan cili kering hingga harum.
-masukkan isi ayam bersama air dan rebus hingga empuk.
-masukkan sos tiram, kicap, kiub pati ayam, garam/gula, serbuk lada hitam dan cendawan shitake. Setelah mendidih, masukkan bancuhan tepung jagung untuk memekatkan kuah. Akhir sekali masukkan minyak bijan. Tutup api.
Cara penyediaan sizzling mee :
-hidupkan api. Sediakan hot plate. Letakkan mee di atasnya. Curahkan kuah. Setelah mee lembut, pecahkan telur. Masukkan sayur dan biar sekejap. Sedia dihidang bersama cili jeruk jika suka.
Catatan :
-jika tiada hot plate, gunakan kuali biasa dan setelah masak, pindahkan ke dalam pinggan untuk dimakan.
-jika tiada kicap pekat/cair, gantikan dengan kicap lemak manis.
No comments:
Post a Comment