Sebenarnya kek ni Sue masak beberapa minggu lepas. Tapi hanya post dalam facebook, dalam blog belum lagi. Ramai yang suka dan share resepi ini waktu Sue post dalam fb hari tu. Sedap !
Lebanese Marble Cake
Sumber : Chef Khairi
Dicuba oleh : Surianti Ramli
Sumber : Chef Khairi
Dicuba oleh : Surianti Ramli
Bahan2 :
250g butter
1 cawan gula castor
1 st esen vanilla
3 biji telur (Sue guna gred B)
2 cawan tepung naik sendiri
1/2 cawan sour cream (Sue gantikan dengan 1/2 cawan whipping cream + 1/2 sk cuka yang telah diperap 30 minit)
Food coloring
Cocoa paste
250g butter
1 cawan gula castor
1 st esen vanilla
3 biji telur (Sue guna gred B)
2 cawan tepung naik sendiri
1/2 cawan sour cream (Sue gantikan dengan 1/2 cawan whipping cream + 1/2 sk cuka yang telah diperap 30 minit)
Food coloring
Cocoa paste
Cara2 :
-pukul butter dan gula hingga kembang.
-masukkan telur satu persatu sambil dipukul lagi.
-masukkan tepung dan sour cream berselang seli hingga habis. Kacau secara kaup balik sahaja.
-letakkan pewarna jika suka (Sue letakkan serbuk koko serta warna burgundy dari brand AmeriColor dan yang selebihnya warna asal)
-griskan loyang 7in x 7in, alas baking paper pada dasarnya dan gris sekali lagi. Letakkan adunan berselang seli warna ikut kreativiti sendiri.
-panaskan oven terlebih dahulu dan bakar hingga masak bergantung pada oven masing-masing (Sue bakar selama 50 minit pada suhu 180'C)
-pukul butter dan gula hingga kembang.
-masukkan telur satu persatu sambil dipukul lagi.
-masukkan tepung dan sour cream berselang seli hingga habis. Kacau secara kaup balik sahaja.
-letakkan pewarna jika suka (Sue letakkan serbuk koko serta warna burgundy dari brand AmeriColor dan yang selebihnya warna asal)
-griskan loyang 7in x 7in, alas baking paper pada dasarnya dan gris sekali lagi. Letakkan adunan berselang seli warna ikut kreativiti sendiri.
-panaskan oven terlebih dahulu dan bakar hingga masak bergantung pada oven masing-masing (Sue bakar selama 50 minit pada suhu 180'C)
*info dari Chef Khairi : resipi ini berasal dari timur tengah, menggunakan yougart/sour cream sebagai agent untuk melembut & mengaktifkan baking soda/bicabonate.
Catatan : Sukat sepenuhnya dengan cawan metrik
No comments:
Post a Comment