JOM FOLLOW JADI KAWAN. TQVM SUPPORT JENDELA DAPUR SURIANTI

Jom follow dan jadi sahabat. Tinggalkan jejak anda untuk saya follow kembali.

Nak cari resepi apa ya..taip di sini

Thursday, October 30, 2014

Cream Puff yang aduhai sedapnya....


Sue masak cream puff ni beberapa hari lepas. Tapi baru hari ini terluang masa untuk mengedit gambar dan post kan dalam blog. Baru perasan, rupanya masa snap gambar hari tu, lupa snap  gambar yang menamppakkan puff yang berisi cream custard.  Memang dalam gambar ni bawah ni pun, ada diletakkan filling cream tu...tapi tak nampak sebab hanya fokus pada puff nya sahaja. Tak pe lah yer...yang penting, resepi ini memang sedap insyaAllah...





CREAM PUFF
Resepi asal : Yani, Myresepi
Sumber : Azlita Masam Manis

Puff

Bahan-bahan:
100ml air
45g butter-suhu bilik, potong 1cm
60g tepung gandum- diayak
2 biji telur(100g)

1. Mula-mula, panaskan oven pada suhu 200C.
Griskan loyang dengan menyapukan butter. 2. Masukkan telur ke dalam mangkuk. Pukul biar telur kuning dan telur putih bercampur. Ketepikan.
3. Masukkan air dan butter ke dalam periuk. Masak dengan api sederhana kemudian kuatkan sehinggalah mendidih. Bila dah mendidih tutupkan api.
Masukkan tepung gandum dan kacau cepat-cepat.
Panaskan semula adunan dengan api sederhana sehingga nampak kepingan nipis terbentuk. Kemudian padamkan api.
4. Masukkan telur, kacau cepat-cepat hingga sebati (boleh gunakan whisk atau pun mixer).
5. Masukkan adunan ke dalam piping bag.
Gunakan nozel bintang. Kalau tiada, potong bucu plastik anggaran 1 cm.
Pipe kan ke atas dulang.
6. Tekan bahagian tanduk yang terhasil supaya cream puff nampak cantik.
7. Spray permukaan cream puff dengan air. Bakar dalam oven pada suhu 200c selama 15 minit. Kemudian turunkan suhu kepada 180c dan bakar selama 25 minit. Kalau nak nampak lagi perang biarkan cream puff di dalam oven beberapa minit sebelum dikeluarkan. (*Saya bakar pada suhu 200'C selama 25 minit)
Sejukkan cream puff sebelum dimasukkan cream custard.

CREAM CUSTARD
by : Honey

1 sudu besar tepung 1 sudu besar tepung jagung
4 sudu besar gula
200ml (1 cup) susu segar
1 biji telur (L size)
1 sudu besar mentega
1 sudu teh esen vanila
sedikit pewarna kuning

-Masukkan tepung, tepung jagung dan gula  ke dalam mangkuk.
Masukkan 1-2 sudu besar susu. Kacau rata jangan ada yang berketul2
Masukkan telur dan kacau lagi.
Kemudian masukkan susu yang selebihnya dan kacau.
Masak api yg sederhana sehingga kental dan berkilat.
Adunan hendaklah sentiasa dikacau untuk mendapatkan cream custard yg licin.
Padamkan api dan masukkan mentega. Gaul sebati.